Cei mai mulți bani sunt atrași din fonduri europene și fonduri private, peste jumătate, diferența fiind susținută de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și de societate.
Strategia de dezvoltare propusă pe termen scurt și mediu, până la finalul anului 2023, are la bază o analiză a necesarului de capacitate pentru tot complexul aeroportuar, cu tot ce presupune ca facilități și baze, zone denumite în termeni de specialitate landside și airside.
Investițiile în infrastructura aeroportuară reprezintă o prioritate în vederea asigurării necesităților operaționale ale diverselor categorii de trafic, toate obiectivele cuprinse în planul de investiții fiind ținte importante, menite să dezvolte aeroportul și să-l plaseze în rândul celor mai moderne din această regiune a Europei.
Dintre proiectele în derulare, Terminalul de Plecări Curse Externe este în etapa de execuție urmând un grafic de lucrări agreat cu constructorul și având termen de finalizare în decembrie 2023. Ca valoare, acesta este cel mai important proiect de investiții derulat până acum de Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia”.
Dintre proiectele avansate ca propuneri, de departe cel mai important este Centrul Intermodal Cargo Timișoara, o miză esențială pentru dezvoltarea întregii regiuni. Obiectivul de investiții se află în etapa definirii temei de proiectare care va cuprinde minim 40.000 mp de hale și 50.000 – 160.000 mp alte construcții industriale, precum și facilități rutiere, platforme betonate, spații de depozitare exterioare. Pentru realizarea integrală a proiectului este importantă cooperarea cu autoritățile locale, iar primul demers inițiat este aprobarea planului urbanistic zonal, ce urmează a se finaliza în perioada imediat următoare.
Prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii au fost deja inițiate contacte cu Ministerul Teritoriului, Infrastructurii, Transporturilor și Turismului din Japonia, precum și cu Ministerul Transporturilor din Emiratele Arabe Unite, care ar putea fi interesate de dezvoltarea unui parteneriat pentru edificarea și exploatarea facilităților intermodale propuse prin acest proiect.
Lista tuturor proiectelor de investiții aflate în monitorizare, derulare sau execuție cuprinde: Terminal Sosiri Curse Externe Pasageri, aflat deja în exploatare din anul 2021, achiziția a două autospeciale PSI, Sistem Integrat pentru Controlul de Securitate, Terminal Plecări Curse Externe, Echipamente de Siguranță pentru Activități Non Economice, Utilaje destinate activităților economice de siguranță, Sistem integrat de securitate aeroportuară, amenajarea conexiunilor necesare Centrului intermodal de transport pasageri, Centrul Logistic Intermodal Cargo Timișoara, Modernizarea și extinderea suprafeței de mișcare pentru aeronave, Parc fotovoltaic 10 MW, Digitalizarea activităților aeroportuare.