Dezvoltarea Zonei de Nord a Timișoarei și din Dumbrăvița, impulsionată de o investiție de circa 50 de milioane de lei a E-Distribuție Banat

Operatorul de distribuție de energie electrică din regiune a inaugurat recent o nouă stație de transformare, la Dumbrăvița, și va construi rețele de medie tensiune care vor alimenta consumatorii casnici și industriali din zona aflată în nordul municipiului Timișoara.

Investiții de amploare realizate de E-Distribuție Banat în zonă

E-Distribuție Banat adaugă pe lista sa de investiții semnifcative din zonă un nou proiect, în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei. Compania a inaugurat recent o nouă stație de transformare la Dumbrăvița și va dezvolta și rețele de medie tensiune care vor deservi zona industrială, precum aeroportul internațional Traian Vuia, centre comerciale, hale de producție, centre logistice etc.

La evenimentul de inaugurare, oficialii E-Distribuție au anunțat că, din 2005 și până în prezent, compania a realizat în Banat investiții de peste două miliarde de lei în modernizarea și digitalizarea rețelei electrice, în retehnologizarea stațiilor și posturilor de transformare și în înlocuirea echipamentelor de măsură. La nivelul celor trei companii E-Distribuție din țară, valoarea totală a investițiilor se ridică la aproape 7,5 miliarde de lei.

“Ne îndeplinim rolul de operator de distribuție de energie care contribuie la bunăstarea comunității pe care o deservește. Pe lângă injecția de putere pe care o aducem în zonă pentru racordarea actualilor și viitorilor clienți, care vor utiliza energia electrică transmisă de aici pentru a își realiza propriile planuri de investiții, am asigurat și o viitoare fază de dezvoltare. În contextul actual în care continentul nostru a înțeles că dependența de sursele fosile de energie poate pune probleme de securitate energetică, dezvoltarea rețelei electrice de distribuție va juca un rol și mai important în viitoarea economie a României. Suntem mândri de efortul colegilor care au reușit să pună în funcțiune proiectul într-o perioadă dificilă, marcată de anii pandemiei și de dificultățile și întârzierile generate de această criză sanitară”, a subliniat Monica Hodor, Directorul General al companiilor E-Distribuție.

Pentru cetățeni, companii și administrație, aceste investiții înseamnă siguranță în alimentare, creșterea capacității rețelei de a distribui energie noilor consumatori și de a prelua energia produsă de prosumatori, precum și îmbunătățirea gestionării întreruperilor neplanificate.

“Vreau să reafirm că societățile E-Distribuție – societatea E-Distribuție Banat – își vor îndeplini în continuare cu seriozitate și dedicare rolul de operatori de distribuție de energie electrică, pentru a contribui la viitoarea dezvoltare economică sustenabilă a Timișoarei, a județului Timiș. Vom continua să îmbunătățim calitatea serviciilor, să reducem durata și frecvența întreruperilor – am ajuns la un nivel semnificativ mai bun față de anii anteriori, durata medie a întreruperilor de exemplu s-a redus de peste trei ori față de anul 2010, dar știm că misiunea noastră continuă. Știm ce avem de făcut în continuare, știm indicatorii de performanță către care tindem și colegii noștri lucrează pentru a îi îndeplini, pentru a îmbunătăți calitatea în fiecare an. Vom continua sa ne îndeplinim rolul în asigurarea bunăstării comunităților în care suntem prezenți”, a adăugat Monica Hodor.

Premise pentru dezvoltarea zonei industriale din Dumbrăvița și nordul Timișoarei cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație

Stația de transformare de la Dumbrăvița este una dintre cele mai performante din sistemul românesc de distribuție a energiei electrice. Are o capacitate totală de 50 MVA (Mega Volt Amper), asigurată de două transformatoare 110/20 kV. Această capacitate face ca, după finalizarea integrală a rețelelor de medie tensiune, să poată prelua alimentarea cu energie electrică a peste 5.300 de consumatori casnici și industriali din zona aflată în nordul municipiului Timișoara, precum aeroportul internațional Traian Vuia, centre comerciale, hale de producție, centre logistice etc. Transformatoarele sunt noi, cu pierderi reduse, conform standardelor europene, dotate cu 22 de celule cu protecții de ultimă generație, cu posibilitatea de extindere pentru încă 12 celule la care se pot conecta atât producatori, cât și consumatori.

În funcție de ritmul de dezvoltare din zonă, capacitatea noii stații poate crește până la 80 MVA, iar acest lucru va face posibil un număr mai mare de racordări la rețeaua de distribuție și un consum mai ridicat de energie electrică, pentru alte aproximativ 4.500 de locuințe sau peste 30 de clienți industriali.

Stația este introdusă în sistemul Telecontrol al companiilor E-Distribuție, ceea ce permite operarea și efectuarea manevrelor de la distanță, din dispecerat. Asta înseamnă că sunt realimentați mult mai rapid consumatorii în cazul unei întreruperi neplanificate în alimentarea cu energie electrică.

“Ne mândrim și cu faptul că o parte dintre echipamentele de 110 kV sunt produse în România, iar instalațiile noi sunt compacte, cu eficiență sporită, consum propriu redus și riscuri minime pentru mediu. Și pentru că eficiența este o preocupare activă pentru noi, vă dau câteva exemple concrete pe care le pot urma și alte companii, indiferent de domeniu. Clădirea stației a fost izolată termic, iluminatul este asigurat prin corpuri de iluminat cu LED, iar pe terenul de protecție și siguranță vor putea fi instalate panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului propriu tehnologic și pentru reducerea emisiilor de CO2”, a declarat Alin Crăciunescu, Director Regiune E-Distribuție Banat.

Suporter al învățământului tehnic

Tot pentru a susține comunitatea locală, dar cu accent pe mediul academic, E-Distribuție Banat facilitează vizite la stația de transformare de la Dumbrăvița pentru studenți și profesori de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică, una dintre cele mai vechi facultăți ale Universității Politehnica Timișoara. Deja i-au trecut pragul 60 de viitori specialiști și îndrumătorii lor pentru a se familiariza cu cele mai noi tehnologii.

“Vom continua acest program, în colaborare cu Universitatea Politehnică Timișoara, pentru a da șansa cât mai multor studenți să vadă în practică aplicarea cunoștințelor teoretice dobândite la facultate și să fie astfel mai bine pregătiți pentru cariera lor în domeniu – de ce nu, poate chiar în cadrul E-Distribuție Banat, poate chiar în gestionarea instalațiilor de înaltă tensiune, cum este cazul acestei stații. Noi îi așteptăm cu drag pentru a prelua ștafeta de la colegii lor mai experimentați care se vor retrage din activitate în următorii ani”, a menționat Alin Crăciunescu.

Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Sud Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului Enel. Rețelele electrice operate de către cele trei companii E-Distribuție numără 287 stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare. În 2022, acestea au distribuit 15,5 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie și joasă tensiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here