Diagnostice mai precise pentru bolnavii de cancer și tratament personalizat! Când se va putea întâmpla acest lucru?

Dotări de peste trei milioane de euro la Centrul OncoGen! Echipamentele medicale, unice în România vor ajuta la diagnostivarea precisă a bolnavilor de cancer și totodată ca putea fi prescris un tratament personalizat. Aparatura va fi achiziționată în cadrul unui proiect transfrontalier România-Serbia. Valoarea totală a proiectului este de 12 milioane de euro, din care 3,4 milioane îi revin Centrului OncoGen din Timișoara.

Este un proiect de dotări, în care vor fi achiziționate aparate necesare pentru diagnosticul de precizie al tumorilor solide și partenerii noștri în proiect vor face și lucrări de modernizare și construcție: să-și construiască săli de operație, noi saloane pentru pacienții cu cancer. La Timișoara, în acest institut se va achiziționa aparatură de ultimă generație, necesară pentru diagnosticul de precizie, mai precis secvențializatoare si maicrore și aparate necesare pentru acest lucru, care sunt extrem de scumpe. Acest institut necesită îmbunătățire și o actualizare a aparatelor achiziționate în momentul în care s-a construit institutul„, spune Florina Bojin, reprezentantul Institutului Oncogen.

Obiectivul proiectului îl reprezintă dezvoltarea oncologiei în regiune, printr-o infrastructură modernă și eficientă, cu scopul de a asigura accesul la servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul cancerului.

De la finalizarea institutului OncoGen, în 2015, au fost accesate trei proiecte: două europene, de două milioane de euro fiecare, și unul transfrontalier cu Serbia, în valoare de peste 3 milione de euro, bani pentru aparatură medicală. Ideal din toate punctele de vedere, pentru că Ministerul Sănătății nu a alocat niciun leu pentru aparatură medicală Spitalului Județean, de mai bine de un an. Avem atât activitate medicală, cât și parte de cercetare. Faptul ca OncoGen a reușit să câștige aceste proiecte europene este un lucru extraordinar, pentru că altfel nu am fi putut să ținem acest institut și să îl finanțăm. În felul acesta, se autofinanțează„, spune Marius Craina, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Vom beneficia de un proiect pe fonduri europene de aproximativ 3,4 milioane de euro, ceea ce mă bucură. Este extraordinar de important să ne axăm pe ceea ce înseamnă atragerea de fonduri europene. Rolul nostru, al autorităților, este să identificăm alte posibilități de finanțare, iar acesta este un exemplu și sunt ferm convins că în scurta vreme OncoGen va funcționa pe toate cele patru paliere„, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

În cadrul proiectului, Centrul OncoGen va elabora aplicații software dedicate, care vor fi implementate ulterior în toate spitalele din regiune și va achiziționa echiopamente specifice pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvențiere. Tehnica secvențierii permite identificarea exactă a genelor implicate în apariția și dezvoltarea cancerului, asigurând diagnosticul de precizie al bolii și personalizarea terapiei. Această abordare inovativă aduce medicina românească la nivelul performanței de ultimă oră pe plan internațional, care țintește vindecarea bolii sau prelungirea duratei și calității vieții.

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 42 de luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here