Documentare, workshop-uri și artă contemporană în 4 localități bănățene multietnice

Patru sate din Banat, recunoscute pentru că locuiesc oameni de diferite etnii, vor fi mai bogate în luna octombrie din punct de vedere cultural. REMIX ID se numește proiectul prin care organizatorii, Asociația Culturală META Spațiu și Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, vor avea o serie de intervenții culturale, importante din punct de vedere al diversității etnice.

Concret, se dorește întoarcerea la rădăcini, la poveștile străbunilor din Banat și la recuperarea patrimoniului, pentru a-l dărui generațiilor actuale, dezrădăcinate de tradițiile și obiceiurile rurale, arhaice. De la profunzimea doinei, la simboluri sculptate cu însuflețire în miezul lemnului de către meștegugari, de la primul cântec de leagăn, de la veșnicia satului – către agitația urbană care amestecă oamenii, mașinile, sunetele, luminile, ansamblurile arhitecturale masive și care, într-un final, îngroapă memoria ancestrală și o face uitată până a doua zi.

Documentar, workshop-uri și artă contemporană

REMIX ID înseamnă remixarea tradițiilor minorităților din Banat, a muzicii pe care o ascultau străbunii, care va fi recompusă de producători muzicali și de compozitori. Vor fi exemple de artă contemporană combinată cu cea tradițională, dansuri folclorice îmbinate cu mișcări din zona dansului contemporan, a imaginilor animate de artiști vizuali.

Evenimentele vor consta în expoziții de artă contemporană semnată de Andreea Medar, Cătălin Marius Petrișor și Silvia Moldovan, proiecția unui documentar video realizat de Mihai Pinti, workshopuri de muzică electronică pentru copii și un show de lasere și muzică susținut de compozitorul Alex Halka Turcin, completat de o instalație video, produsă de artista vizuală Josépha Blanchet.

Itinerariul cuprinde patru localități importante de pe harta minorităților bănățene:

– 8 octombrie, ora 18.00, la Casa de Cultură din Silagiu;

– 11 octombrie 2019, ora 18.00, la Casa de Cultură din Dudeștii-Vechi;

– 24 octombrie 2019, ora 17.00, la Centrul Cultural Deta, cu participarea specială a Ansamblului folcloric svab „Edelweiss” si a Ansamblului de Dansuri Populare Românești al Centrului Cultural Deta;

– 25 octombrie 2019, ora 17.30, la Căminul Cultural din Sânmartinu Sârbesc, cu participarea special a Ansamblului folcloric sarbesc KUD „Kruna” Srpski Semarton.

https://www.youtube.com/channel/UCDHj1Hm1J5iwT6Mrp9rVIsQ?view_as=subscriber

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here