Dintotdeauna, sportul este cea mai bună activitate atunci când oamenii își doresc un corp sănătos și o minte activă. Acesta reduce stresul, îmbunătățește concentrarea, atenția și calitatea somnului. Pe lângă exercițiile de fitness pe care majoritatea persoanelor le includ în rutina lor, sporturile extreme sunt printre cele mai apreciate de căutătorii senzațiilor tari. Acestea sunt din ce în ce mai practicate deoarece oferă experiențe inedite și declanșează adrenalina. Odată ajunsă în sânge, adrenalina, unul dintre hormonii produși de glandele suprarenale, crește frecvența cardiacă și presiunea sanguină. Astfel, cantitatea de oxigen care ajunge în plămâni crește considerabil, pregătind organismul pentru o producere masivă de energie. 

Din ce în ce mai multe persoane devin dependente de acest hormon și simt nevoia ca mintea și corpul lor să se afle în situații extreme tot timpul. Această „stare de alertă” este considerată un mod de viață pentru practicanții senzațiilor tari, deoarece, atunci când adrenalina se descarcă în cantități masive în organism, apar emoții și fiori aparte. Persoanele dependente de adrenalină își canalizează nevoia, către practicarea unor sporturi extreme, care sunt văzute ca surse sigure și inepuizabile de provocări. 

Iată câteva activități sportive pe care le poți încerca pentru a-ți pune adrenalina în acțiune

 

  • Parașutism

 

Acesta este un sport extrem de cunoscut în toată lumea și foarte practicat în România. Săriturile cu parașuta se fac din avion, de la o înălțime bine calculată, care permite o cădere liberă de aproximativ un minut, ca mai apoi, parașutistul să poată deschide parașuta pentru a ateriza în siguranță. Desigur, pentru a practica sportul acesta, vei avea nevoie de antrenament intens și cunoștințe avansate despre tehnicile de manevrare a echipamentului. Fiecare persoană are un comportament instinctiv care la rândul lui este atras de diferite sporturi extreme și nu numai. Dacă vrei să afli mai multe despre asta, intră aici.

 

Bungee jumping

 

Acesta este unul dintre sporturile râvnite de foarte multe persoane, dar care este practicat de foarte puțini oameni. Săriturile se fac de pe clădiri, stânci sau alte structuri foarte înalte, în timp ce practicantul se află cu picioarele legate cu o coardă elastică, extrem de rezistentă.  În momentul în care te apropii de punctul impactului, coarda elastică se întinde și apare mișcarea de regresie. Procesul se repetă până când banda se relaxează. Dacă îți dorești să încerci și tu, trebuie să ai foarte mare grijă. Ca în orice sport extrem, există riscuri destul de mari.

 

  • Freediving

 

Freediving-ul este un sport pe care românii îl cunosc mai puțin, dar care nu trebuie lăsat nemenționat. El constă în scufundarea liberă, fără un echipament de respirat sub apă. Cu toate astea, dacă te decizi să practici acest sport, sunt câteva accesorii pentru freediving  care nu trebuie să îți lipsească, cum ar fi măști, labe, tuburi și combinezoane speciale. Această scufundare se practică încă din antichitate, când pescarii foloseau pâlnii pentru a ajunge la fundul apei în căutarea bureților de mare, cât și în scopuri militare.

 

  • Alpinism

 

Pentru foarte multe persoane alpinismul a devenit un hobby și mai puțin un sport extrem. Escaladarea unor stânci foarte abrupte sau urcarea pe munte necesită abilități foarte bune de menținere a echilibrului și de cățărare. Ca la parașutism, ai nevoie de cursuri de pregătire pentru a știi cum funcționează echipamentul și pentru acordarea primului ajutor în caz de cădere ori accidentări.

Așadar, studiile ne arată că adrenalina, o regăsim și în viața de zi cu zi. Prin stresul acumulat și situațiile dificile prin care trecem, ea ne ajută să depășim cu brio fiecare provocare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Articolul precedent166 de cazuri noi de coronavirus, înregistrate de ieri până azi! Autoritățile anunță și 17 noi decese
Articolul următorPandemia COVID-19 a schimbat percepția despre mediul online. Ce trebuie să facă românii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.