EXPLOZIE la o fabrică de pâine din Braşov: Un bărbat scos de sub dărâmături a murit la spital Alte cinci persoane sunt rănite.

explozie

Un bărbat care a fost scos de sub dărâmături în urma exploziei produse, joi seară, la fabrica Vel Pitar din Braşov şi care suferise arsuri şi politraumatisme a murit la spital, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, căpitanul Ciprian Sfreja, bărbatul scos de sub dărâmături în urma exploziei de la fabrica Vel Pitar a murit la spital.

Bărbatul avea 31 de ani şi a stat aproximativ două ore sub dărâmături, până când s-a reuşit scoaterea acestuia.

Stelian Rechiţean, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, declara, joi seară, că în momentul producerii exploziei de la fabrica de pâine Vel Pitar, în clădire se aflau în total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajată a unităţii de panificaţie, ci fiind venită din exterior cu treabă, cel mai probabil pentru a lua făină.

Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflaţi în clădire, cinci au fost răniţi, fiind preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean Braşov, cinci au scăpat nevătămaţi, iar unul a căzut într-un buncăr de făină adânc de 15 metri, fiind scos de către echipele de intervenţie în jurul orei 22.00, cu arsuri şi politraumatisme.

Dintre cele şase persoane care au ajuns la spital, trei persoane au fost internate la secţia de Chirurgie plastică cu arsuri pe corp, două fiind în stare mai gravă după ce au suferit arsuri ale căilor aeriene şi fiind internate la Terapie Intensivă, iar bărbatul scos de sub dărâmături era, de asemenea, internat la ATI cu arsuri pe corp şi politraumatisme în urma prăbuşirii.

„Cea de-a şasea persoană, care a rămas prinsă sub dărâmături, a suferit politraumatisme, arsuri şi a fost intubată. Era căzută de la o înălţime de aproximativ 15 metri şi a rămas prinsă sub un planşeu. S-a coborât la ea cu corzi şi cordiţe pentru a o salva”, spunea căpitanul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.

UPDATE 00:02 – Scripcaru: Cauza probabilă a exploziei de la Braşov, nerespectarea procedurilor în timpul producţiei

Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a declarat jurnaliştilor, după ce a discutat cu pompierii aflaţi la locul exploziei, că din primele verificări este posibil ca explozia să se fi produs din cauza nerespectării condiţiilor de prelucrare a făinii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Se pare că explozia s-a produs din cauza pulberilor emanate de la făina care era în proces de producţie, corelate cu ventilaţia care nu a fost dimensionată la capacităţile specifice calităţii de făină prelucrată”, a spus Scripcaru.

Potrivit specialiştilor, în cazul în care, dacă nu sunt îndeplinite anumite condiţii în timpul procesului de producţie, în spaţiu închis vaporii de la făină care ajung la o anumită temperatură pot produce o explozie.

Totuşi, cauzele producerii exploziei sunt în curs de investigare, iar reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov sunt rezervaţi în a oferi, la ora actuală, o cauză probabilă.

Dintre cele şase persoane care au ajuns la spital, trei persoane au fost internate la secţia de Chirurgie plastică cu arsuri pe corp, două sunt în stare mai gravă după ce au suferit arsuri ale căilor aeriene şi sunt internate la Terapie Intensivă, iar bărbatul scos de sub dărâmături se află, de asemenea, internat la ATI cu arsuri pe corp şi politraumatisme în urma prăbuşirii.

„Cea de-a şasea persoană, care a rămas prinsă sub dărâmături, a suferit politraumatisme, arsuri şi a fost intubată. Era căzută de la o înălţime de aproximativ 15 metri şi a rămas prinsă sub un planşeu. S-a coborât la ea cu corzi şi cordiţe pentru a o salva“, a spus căpitanul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.

UPDATE 23:40 – Şeful Inspecţiei Muncii a dispus o expertiză a INSEMEX Petroşani în explozia de la Braşov

O echipă de specialişti de la INSEMEX Petroşani va face o expertiză în în cazul exploziei de joi seară, produsă la o fabrică de pâine din Braşov, a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Nicolae Danteş Bratu, după ce a ajuns la locul deflagraţiei.

Sursa citată a precizat că, la ora actuală, echipa de specialişti de la INSEMEX Petroşani este deja pe drum spre locul exploziei din Braşov.

Inspectorul general de stat a precizat că INSEMEX Petroşani va investiga evenimentul din punct de vedere al cauzelor producerii exploziei.

„Am dispus o expertiză INSEMEX Petrosani, iar echipa de acolo este deja pe drum. Având în vedere că au fost accidentate şase persoane în acelaşi timp şi din aceleaşi cauze, evenimentul se încadrează în accident colectiv de muncă”, a explicat Bratu.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, şi cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de vinerea trecută, de la Club Colectiv, din Capitală, soldat cu 32 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi.

INSEMEX Petroşani, înfiinţat în anul 1949, este specializat în efectuarea cercetărilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru medii potenţial explozive şi/sau toxice.

UPDATE 22:22 – Angajatul fabricii din Braşov unde a avut loc explozia a fost scos şi va fi dus la spital

Ciprian Sfreja de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul căzut într-un buncăr de făină în urma deflagraţiei a fost scos de echipele de intervenţie, el fiind în stare de semiconştienţă.

Potrivit sursei citate, bărbatul are arsuri şi politraumatisme şi a fost intubat, la ora transmiterii ştirii ambulanţa în care se află acesta fiind în drum spre spital.

UPDATE 21:48 – Şef ISU Braşov: Incendiul a fost stins, 5 din cele 11 persoane aflate în clădire au ieşit nevătămate

Incendiul produs în urma exploziei de la fabrica de pâine Vel Pitar din Braşov a fost stins, iar în momentul producerii deflagraţiei în clădire se aflau 11 persoane, cinci dintre acestea scăpând nevătămate, a declarat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Stelian Rechiţean.

Stelian Rechiţean, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, a declarat, joi seară, că în momentul producerii exploziei de la fabrica de pâine Vel Pitar, în corpul de clădire unde a avut loc deflagraţia se aflau în total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajată a unităţii de panificaţie, ci venită din exterior cu treabă, cel mai probabil pentru a lua făină, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflaţi în clădire, cinci au fost răniţi, fiind preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean Braşov, cinci au scăpat nevătămaţi, iar unul a căzut într-un buncăr de făină adânc de 15 metri.

Rechiţean a spus că, la ora actuală, incendiul a fost stins şi că pompierii intervin pentru scoaterea persoanei prinse sub dărâmături, aceasta comunicând cu salvatorii.

„În acest moment, incendiul a fost stins, nu mai există pericol de extindere. Situaţia este sub control”, a spus Rechiţean.

Şeful ISU Braşov a precizat că doi dintre cei cinci răniţi sunt în stare mai gravă, fiind duşi la Secţia de Terapie Intensivă a spitalului, adăugând însă că toţi sunt conştienţi.

Potrivit sursei citate, la locul exploziei s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apă şi spumă şi cu 12 ambulanţe şi SMURD, pe plan local. El a mai spus că a fost instituit planul roşu în condiţiile în care erau mai mult de zece persoane implicate în acest caz.

Stelian Rechiţean a declarat că deocamdată nu se cunosc cauzele deflagraţiei, dar s-a format o echipă operativă care le va cerceta.

Clădirea unde s-a produs explozia are cinci etaje şi a fost afectată parţial în urma deflagraţiei.

La faţa locului se află primarul municipiului Braşov, George Scripcaru şi prefectul judeţului Braşov, Mihai Mohaci.

UPDATE 21:31 – Un angajat al fabricii de pâine unde a avut loc explozia, căzut de la etaj printr-un horn de făină

Echipele care intervin la locul exploziei de joi seară, de la fabrica de pâine Vel Pitar, din Braşov, încearcă să scoată o persoană căzută printr-un horn de făină, de la etajul al cincilea al clădirii la baza acesteia.

Ciprian Sfreja de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a declarat că pompierii intervin, la ora actuală, cu ajutorul cordelinelor, pentru scoaterea unui angajat al fabricii de pâine care ar fi căzut de la etajul al cincilea al clădirii printr-un horn de făină şi care, potrivit ultimelor informaţii, ar fi în viaţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 21:05 – Arafat şi Bănicioiu merg la Braşov 

UPDATE 20:54 – Pompierii intervin cu nouă autospeciale pentru stingerea incendiului; un rănit, în stare gravă

Pompierii intervin, la ora transmiterii acestei ştiri, cu nouă autospeciale cu apă şi spumă, pentru stingerea incendiului declanşat în urma exploziei puternice de la fabrica de pâine Vel Pitar din Braşov, iar la faţa locului se află, în total, 12 ambulanţe şi SMURD.

Ciprian Sfreja, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, a declarat că unul dintre cei cinci răniţi în explozie transportaţi la spital este în stare foarte gravă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, la ora transmiterii acestei ştiri la faţa locului pompierii intervin cu nouă autospeciale cu apă şi spumă şi 12 ambulanţe şi echipaje SMURD.

Dintre cei cinci răniţi, unul este în stare foarte gravă.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că patru dintre răniţi au arsuri de 10 la sută, iar unul are arsuri de 40 la sută.

În urma exploziei, foarte multe cioburi s-au împrăştiat în curţile caselor aflate în jurul clădirii unde a avut loc deflagraţia.

”Echipele pompierilor lucrează la faţa locului. Există suspiciunea că sunt persoane aflate sub dărâmăturile de la etajul 1, unde a fost explozia. La nivelul Braşovului a fost declanşat planul roşu şi a fost ridicat nivelul de interventţe la maximum. Au fost alertat forţe din judeţele Covasna, Prahova şi se pregătesc şi din Mureş dacă numărul victimelor va creşte. De asemenea, au fost pregătite trei elicoptere, iar dacă va fi nevoie vor fi trimise pentru a fi transportaţi pacienţi în alte spitale”, a declarat Arafat.

UPDATE 20:39 – Eventuale victime, căutate printre dărâmături, în urma exploziei de la fabrica de pâine din Braşov

Mai multe echipe de intervenţie s-au format, joi seară, pentru a căuta alte persoane care ar fi putut fi surprinse de explozia produsă la moara fabricii de pâine Vel Pitar, din Braşov, a declarat Ciprian Sfreja, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov.

Angajaţii fabricii de pâine erau în schimbul al doilea, iar la ora actuală nu se cunoaşte numărul exact al persoanelor care se aflau în clădire la momentul producerii exploziei urmate de incendiu.

La locul accidentului au fost trimise cinci ambulanţe, care au preluat imediat persoanele rănite, pe care le-au transportat la spital.

UPDATE 20:20 – Cinci persoane rănite în explozie au fost transportate la spital

Raed Arafat a declarat pentru MEDIAFAX că cinci persoane rănite în explozie au fost transportate la spital.

El a precizat că a fost activat ”cod roşu” de intervenţie şi că spitalele din judeţele Braşov şi Covasna sunt pregătite să primească răniţi.

Arafat a mai spus că sunt pregătite şi două elicoptere care vor prelua, la nevoie, răniţi.

Potrivit informaţiilor de la faţa locului, o a şasea persoană este căutată printre dărâmături.

La ora transmiterii acestei ştiri, incendiul, extrem de violent, nu a fost stins.

O explozie puternică urmată de un incendiu a izbucnit, joi seară, în apropierea stadionului din Braşov, în timpul unui meci din Liga a II-a, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai multe echipaje de pompieri şi SMURD s-au îndreptat spre locul exploziei produse la Fabrica de pâine Vel Pitar, situată în apropierea stadionului Tineretului.

Flăcările uriaşe au fost surprinse în direct de camerele video de la stadionul FC Braşov.

Joi seară, pe stadionul din Braşov, în spatele căruia se află fabrica de pâine unde a avut loc explozia, se desfăşura meciul între echipele de fotbal FC Braşov şi CSM Râmnicu Vâlcea din Liga a II-a de fotbal.

(Sursa: www.mediafax.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here