Expozitie inedita la Muzeul Banatului din Timisoara

Spread the love

Muzeul Național al Banatului aduce în fața timișorenilor o nouă expoziție inedită. Este vorba despre “Porțelan și sticlărie din România socialistă. Pe urmele Liei Eugenia Costin”. Este vorba despre o serie de obiecte pe care le-am văzut în urmă cu ani în vitrinele bunicilor noștrii.

Expoziția își propune să contureze un profil de colecționar tipic pentru România din perioada 1960-1989, cu apetență pentru obiectele de porțelan și sticlărie produse în fabricile românești. Aceste piese: pahare pentru șampanie, vin, coniac, lichior, țuica, oranjadă, apă și bere, boluri, cupe, flacoane și carafe, bomboniere și vase pentru flori, bibelouri, provin din aceeași sursa – casa Liei Eugenia Costin (1934 – 2017) din Timișoara.

Este o expoziție legată de România socialistă, este o expoziție realizată dintr-o donație, o expoziție care ne aduce aminte pentru unii de bunici, tinerețe, pentru alții de colecțiile care s-au făcut legate de cristale. Nu aveam acces să cumpărăm anumite lucruri, dar la cele expuse avem acces. Cei care vor trece pragul expoziției vor devani melancolici și sunt convins că mai au măcar câte o piesă acasă uitată undeva într-un dulap”, a spus directorul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

Fiica profesoarei, Ligia Elisabeta Costin a donat Muzeului Național al Banatului peste 700 de obiecte din porțelan și sticlărie, iar în expoziție sunt prezentate aproximativ 200.

Este meritul mamei. Era pasionată de lucruri de artă în general și pentru ea orice lucru era o amintire și o valoare. Pasiunea aceasta a preluat-o de la părinți. Mama știa că eu nu sunt pasionată de colecționarea sticlăriei și porțelanului. Mamei îi era tot timpul teamă că eu poate le arunc, poate nu o să le apreciez, și m-am tot gândit ce să fac cu ele? Din întâmplare l-am întâlnit pe domnul Cornea și așa a început povestea”, a spus fiica profesoarei, Ligia Elisabeta Costin.

Fără să dispună de surse financiare importante pentru achiziționarea unor obiecte spectaculoase din fostele țări comuniste din Europa de Est, Lia Eugenia Costin a urmărit ca în propria colecție să fie reprezentate majoritatea fabricilor de profil din România: porțelan de Alba Iulia și Cluj, Curtea de Argeș și Dorohoi, sticlărie de Avrig, Turda și Tomești, faianță de Sighișoara.

Este o expoziție care prezintă obiecte din porțelan și sticlărie din aceeași sursă. Este casa unei profesoare din Timișoara care a colecționat cu pasiune, timp de peste jumătate de secol aceste obiecte fragile, din porțelan și sticlărie, toatefabricate, realizate în interprinderile de profil din România Socialiste. (…). Acest eveniment expozițional propune publicului Muzeului Național al Banatului o incursiune în istoria fabricilor de porțelan și sticlărie din Romnia anilor ’70 – ’80. (…). Din casa profesoarei Lia Eugenia Costin Muzeul Național al Banatului a preluat cu titlul de donație și o colecție importantă de macrameuri și dantele toate realizate începând cu anii ’40 de către mama profesoarei respectiv soacra sa”, spune Marius Cornea, muzeograf, curatorul expoziției.

Lia Eugenia Costin a fost fiica Eugeniei și a preotului dr. Iacob Crețiu, a studiat la Liceul din Caransebeș, ulterior absolvind Facultatea de Biologie – Geografie din Cluj. Căsătorită în anul 1958 cu Neculae Costin, absolvent al Facultății de Mecanică din Cluj, Lia Eugenia Costin a activat ca profesoara de biologie și geografie la Sadu, Târgu-Jiu și Timișoara, în cadrul Liceului Electrotimiș, al Liceului Silvic și al Liceului de Informatică.

Expoziția este realizată în cadrul Compartimentului de Arte Vizuale și poate fi admirată în perioada 6 – 30 septembrie, la Bastionul Maria Theresia.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here