Facultatea de Management în Producție și Transporturi la ceas aniversar: 20 ani de existență

Moment aniversar la Universitatea Politehnica Timișoara. Facultatea de Management în Producție și Transporturi celebrează 20 ani de existență.

Facultatea de Management în Producție și Transporturi a fost înființată în 1996, ca urmare a cererii tot mai mare pentru specialiști în inginerie economică și management.“La 20 de ani au reușit să facă o facultate puternică, iar din programele de studii pe care le coordonează au reușit să facă niste programe de succes. Facultatea de Management în Producție și Transporturi este una dintre facultățile de frunte ale UPT, iar absolvenții ei au mare căutare pe piața muncii. Facultatea de Management în Producție și Transporturi este prima din România care are această structură. A fost necesară și este in continuare și pentru alte universități. Suntem mândri că Timișoara păstrează acest drept prin faptul că efectiv tot ce înseamnă pregătirea de specialitate în acest domeniu între economie și inginerie se poate asigura într-un mod coerent”, susține rectorul UPT, prof. univ. Viorel Șerban.

Viorel Serban -rector UPT-

Primele încercări de formare a inginerilor economiști au fost făcute încă de la înființarea Politehnicii din Timișoara. Din lipsa resurselor bugetare noua specializare de „Ingineri economiști” nu a putut fi realizată. La nivel mondial Ingineria economică a apărut în Statele Unite ale Americii încă de la începutul secolului XX. Trecerea de la producția tradițională spre producția în flux, realizată la uzinele Ford din SUA a fost pusă la punct și prin implicarea acestor specialiști care îmbină Ingineria cu Economia. “Facultatea de Management în Producție și Transporturi este cea mai bună, din punctul meu de vedere. De la început m-am pus pe o anumită poziție, sunt profesii dăruite de Dumnezeu, care permit și dau posibilitatea ca o generozitate, să dăm din practicul nostru colaboratorilor din jur. Aceasta este meseria mareață de profesor, de formator de consțiințe și cunoștiințe, de aptitudini. Dovada devotamentului nostru pentru Politehnica timișoreană a fost pe fondul unor entuziaști, a unei mase critice din catedra de Management care au creat această facultate și care au consolidat-o și vor urmări ca ascensiunea ei să fie în continuare”, spune prof. univ. Monica Izvercianu, primul rector al Facultății de Management în Producție și Transporturi.

15227919_726438160856731_35114132_n

După SUA, școli inginerie economică au apărut și în Germania, Franța, Marea Britanie, etc. Primele serii de ingineri economiști care au ieșit de la facultate au reușit să umple un gol apărut pe piața muncii de la noi. Au fost angajați în firme de prestigiu din domenii diverse sau și-au făcut firme proprii. La începuturi unii dintre absolvenți au plecat în străinătate realizându-se profesional pe diferite continente.

În prezent, la Facultatea de Management în Producție și Transporturi sunt: trei cicluri de pregătire ( Licență – 4 ani la Inginerie și Management și 3 ani la Științe Administrative, Masterat – 2 ani, Doctorat – 3 ani); un colectiv puternic, cu cadre didactice de calitate care îmbină experiența trecutului, determinarea prezentului și optimismul viitorului; 5 conducători de doctorat care îndrumă doctoranzi din România, Germania, Belgia, Algeria, Spania, Slovenia; peste 900 de studenți și masteranzi la cursurile de zi.

Au fost semnate acorduri de colaborare și parteneriat cu peste 20 firme importante din România și cu 17 universități de prestigiu din Europa, SUA, Asia și Africa. Relații foarte bune cu facultățile de același profil sau profiluri apropiate din România, avem o multitudine de proiecte de cercetare la nivel național și internațional.

Așadar, după 20 ani, MPT se bucură de o imagine favorabilă construită pe baza rezultatelor academice și științifice, a colaborărilor cu universități din țară și străinătate, a legăturilor strânse cu mediul privat şi a numeroșilor absolvenţi de succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here