Festivalul anual al dovlecilor plăcintari din Kikinda, Serbia, editia a 37-a . Povestea unei ediţii de excepţie

În drum spre Kikinda, frumosul oraș din Serbia, se trece prin Jimbolia, cel mai tânăr teritoriu românesc, care deține indiscutabil câteva recorduri puțin știute.

Kikinda are o populaţie de aproape 40.000 de locuitori, se află în nord-estul Serbiei şi face parte din provincia Voivodina.

Se află la “o aruncătură de băţ” de graniţa cu România: spre exemplu, de la Timişoara la Kikinda sunt doar 70 de kilometri.

In Kikinda, trebuie să te întâlneşti cu Kika. Ce drăguţ sună, dar cine o fi această doamnă? Tot oraşul o cunoaşte şi locuieşte într-o clădire din centru: la muzeu. Kika a trăit acum vreo 70.000 de ani şi a fost o femelă-mamut ale cărei rămăşiţe foarte bine conservate au fost descoperite de nişte muncitori în 1996, într-o zonă de la marginea oraşului, „blocată“ în lut, la o adâncime de 21 de metri.

Traditionala sarbatoare a sarbilor banateni, Zilele Dovleacului, care se organizeaza, in fiecare toamna, in orasul Kikinda, Serbia, a fost promovata luni, 12 septembrie, si la Timisoara, de reprezentantii Consulatului General al Serbiei si ai Primariei Kikinda, care au le-au adresat gurmanzilor de pe Bega, si nu numai, o invitatie cu adevarat speciala.

Cea de-a 37-a editie a manifestarii turistice “Zilele Dovleacului” se desfasoara la Kikinda, in perioada 15 – 18 septembrie 2022.

In fiecare an, in jur de 20.000 de romani vin sa se distreze la aceasta mare sarbatoare.

Ca de fiecare data, ei sunt foarte incantati si multumiti de ceea ce traiesc si vad la Kikinda. De aceea ei pleaca de acolo cu impresii foarte puternice.

Centrul orasului este plin de tarabe cu bunatati, dar si cu fel de fel de ornamente sau suveniruri. Se gasesc pe saturate placinte cu ludaie, dovleci copti, proaspat scosi din cuptor, seminte de dovleac prajite si aromate, dar si ceaune cu bunatati si, bineinteles, nu lipsesc nici vitelul la protap, din care cei prezenti se pot infrupta.

Anul acesta a fost foarte potrivit pentru cultivatorii de dovleci, fiind asigurate conditii pentru stabilirea unui record pentru cel mai mare dovleac inregsitrat vreodata. Tibor Kokay a castigat concursul celui mai mare dovleac cu 716,5 kg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here