Dirijori și soliști străini, recitaluri, un concert extraordinar, două evenimente pentru tineri și două aniversări importante în lumea muzicală. Este, pe scurt, rezumatul programului din luna aprilie al Filarmonicii Banatul Timișoara.

Filarmonica deschide luna cu un recital cameral – April’s “b” fools, eveniment inspirat de alterația muzicală bemol. În 4 aprilie, de la ora 19:00, la Sinagoga din Cetate, sunteți invitați să audiați lucrările scrise de compozitori ale căror nume încep cu inițiala semnului grafic muzical: J. S. BACH, B. BARTOK, M. BLAVET și L. BERIO.
Soliști:
ANDREI MIHAIL RADU – vioară
DOREL IUGA – flaut
RADU ȚAGA – fagot
În program:
J. S. BACH – Triosonata nr. 5, Bwv 529, Largo ​​​​​
B. BARTOK – 44 duete pentru două viori, sz. 98, numerele 14, 4, 17, 16, 35 ​​
M. BLAVET – Les Sauvages din Deuxième Recueil de pièces pour les flûtes traversières
L. BERIO – 33 duete pentru două viori, numerele 4, 1, 3​
B. BARTOK – 44 duete pentru două viori, sz. 98, numerele 7, 26, 27, 36​​
J. S. BACH – Triosonata nr. 5, Bwv 529, Allegro ​​
B. BARTOK – 44 duete pentru două viori, sz. 98, numerele 6, 22, 21, 32, 10, 44
M. BLAVET – La Furstenberg din Première Recueil de pièces pour les flûtes traversières L. BERIO – 33 duete pentru două viori, numerele 26, 24, 29, 28​​
J. S. BACH – Triosonata nr. 4, Bwv 528, Andante

Vineri, 7 aprilie 2023, de la ora 19:00, la Sala Capitol, revine dirijorul maghiar RÓBERT FARKAS pentru concertul simfonic al Orchestrei Filarmonicii Banatul Timișoara. Publicul va avea, de asemenea, ocazia de a o asculta interpretând la o vioară „Barrere” Stradivarius din 1727 pe solista olandeză ROSANNE PHILIPPENS.
În program:
P. I. CEAIKOVSKI – Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 35
J. BRAHMS- Simfonia nr. 3 în fa major, op. 90

Dialoguri muzicale este un recital cameral ce îl aduce în fața publicului pe solistul în rezidență în 2023 al Filarmonicii Banatul Timișoara – violoncelistul ANDREI IONIȚĂ, și pe pianista japoneză NAOKO SONODA. Evenimentul are loc joi, 20 aprilie, de la ora 19:00, în Sala Capitol.
În program:
L. VAN BEETHOVEN – Sonata nr. 2 în sol minor, op. 5
G. ENESCU – Piesă de concert (arr. ANDREI IONIȚĂ)
S. RAHMANINOV – Sonata op. 19 în sol minor

Concertul simfonic extraordinar al lunii va avea loc în 21 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Capitol, sub bagheta maestrului STEFAN GEIGER, dirijor invitat permanent al Filarmonicii Banatul Timișoara. Solist va fi violoncelistul ANDREI IONIȚĂ.
În program:
G. ANTHEIL – Uvertura Tom Sawyer
A. HACIATURIAN – Concertul pentru violoncel și orchestră în mi minor
I. STRAVINSKI – Ritualul primăverii

Două dintre evenimentele noastre le sunt dedicate tinerilor. Primul dintre ele, recitalul educativ Destinații muzicale, are loc sâmbătă, 22 aprilie 2023, de la ora 11:00, la Sala Capitol. Solistul DORU ROMAN – percuționist al Filarmonicii Banatul Timișoara, îi va purta într-o călătorie muzicală ce va face înconjurul lumii.
​Comorile ascunse ale muzicii vocale este cel de-al doilea recital educativ de luna aceasta și va fi susținut de Ansamblul VOCES TIMISIENSES, miercuri, 26 aprilie, de la ora 14:00, în Sala Capitol. Dirijorul ansamblului este LUCIAN ONIȚA. Pentru o atmosferă destinsă și interactivă, actorul ADRIAN JIVAN va intra în rolul moderatorului. Ambele recitaluri educative le sunt destinate tinerilor de 12-18 ani, însă vârsta nu este o condiție obligatorie de participare.

Luna aceasta, ne bucurăm de prezența la Timișoara a pianistului maghiar TAMÁS ÉRDI. Joi, 27 aprilie 2023, de la ora 19:00 avem ocazia să îl ascultăm interpretând la Centrul Reformat Noul Mileniu. Deși nevăzător, solistul este recunoscut pentru sensibilitatea deosebită cu care interpretează. Este câștigător a numeroase premii internaționale și a fost invitat să cânte pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii.

În aprilie avem și două aniversări importante. În ordinea apariției în programul lunii, prima dintre ele este a TRIO-ului CONTRASTE. Recitalul După 40 de ani, ce va avea loc luni, 24 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Capitol, îi are ca soliști pe: ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU – flaut Muramatsu, DORU ROMAN – percuție și SORIN PETRESCU – pian

Legendara trupă timișoreană BEGA BLUES BAND aniversează și ea 40 de ani
de existență. Sărbătorim momentul la Sala Capitol, duminică, 30 aprilie, de la ora 19:00, printr-un concert susținut împreună cu Orchestra Facultății de Muzică și Teatru Timișoara. Dirijorul concertului va fi PETER OSCHANITZKY. Invitații formației sunt: AURA TWAROWSKA – mezzosoprană, ALEXANDRA GUȚU – violoncel, BOGY NAGY – voce, SASHA BOTA – violă

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie, de luni până vineri, între orele 10:00 – 13:00, și pe myticket.ro.

Articolul precedentOficial, „verde” pentru finanțarea Institutului Regional de Oncologie
Articolul următorFlorin Bucur inchide ochii la ilegalitatile subordonatilor din Primaria Mosnita Noua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.