Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 16 decembrie 2021, un eveniment de excepție – Gala Premilor de Excelență UPT 2021, în cadrul căreia au fost răsplătite eforturile depuse de cadrele didactice, tinerii cercetători, partenerii educaționali și cei strategici ai UPT. Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Universității Politehnica Timișoara și poate fi urmărit la adresa https://www.facebook.com/UPTimisoara.

Încă de la înființarea Școlii Politehnice din Timișoara, primul rector al acesteia, Traian Lalescu, a instituit o adevărată cultură a excelenței, prin aducerea unor cadre didactice de înaltă ținută profesională, printr-o organizare exemplară, printr-un standard înalt al procesului educațional, dar și al cercetării. În egală măsură profesorii, dar și studenții, s-au angajat cu toată hotărârea în edificarea unei școli pe măsura năzuințelor și a spiritului Timișoarei, spirit ce avea să pătrundă, așa cum spunea și Regele Ferdinand, între zidurile primei instituții de învățământ superior din vestul țării.

Tradiția excelenței a fost cultivată ulterior de toți cei care, în peste un secol de existență, s-au aflat la conducerea Politehnicii timișorene, propulsând instituția în topul universităților din România. Au fost profesori care au creat în jurul lor adevărate școli în nenumărate domenii, multe dintre ele în premieră națională. Iar în aceste școli s-a format o pleiadă de studenți eminenți, care au dus mai departe tradiția.

Anul acesta, pentru a reconfirma faptul că Universitatea Politehnica Timișoara recunoaște adevăratele valori, susține și răsplătește eforturilor depuse, excelența a fost premiată printr-un eveniment care onorează întreaga comunitate UPT – Gala Premilor de Excelență UPT 2021.

Evenimentul a fost deschis de rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care a declarat că „Universitatea Politehnica Timișoara a fost clasată recent pe unul dintre locurile fruntașe într-un ranking internațional ce ține cont de numărul de citări ale lucrărilor științifice ale cadrelor didactice. Dacă raportăm acest număr la cel al cadrelor didactice din UPT ne situăm detașat pe primul loc în țară. Plecând de la motto-ul universității – Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care dăinuiește într-însa –putem spune că astfel de evenimente reprezintă o celebrare a spiritului Politehnicii pentru că e vorba de oamenii din Politehnică, absolvenții noștri sau oameni care se află într-o legătură solidă cu proiectele universității, oameni care știu că pentru a reuși depunem împreună eforturi consistente.”

În continuare, au fost acordate premiile „Ioan de Sabata” cadrelor didactice care s-au remarcat prin excelență în procesul educațional și în tutorierea studenților, în baza unei competiții deschise, la propunerea comisiilor instituite la nivelul facultăților: ș.l.dr.inf. Oana Sorina Chirilă și as.drd.ing. Stelian-Nicolae Nicola, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare; ș.l.dr.ing. Radu-Ovidiu Ardelean, de la Facultatea de Chimie Industrială și Protecția Mediului; ș.l.dr.ing. Maria-Roberta Jianu și ș.l.dr.ing. Clara Beatrice Vâlceanu, de la Facultatea de Construcții; ș.l.dr.ing. Ciprian-Ovidiu-Miron Dughir și ș.l.dr.ing.Constantin Marian Bucos, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale; ș.l.dr.ing. Ana-Adela Popa, de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică; conf.dr.ing. Sorin-Aurel Rațiu, de la Facultatea de Inginerie Hunedoara; ș.l.dr.ing. Attila Turi, de la Facultatea de Management în Producție și Transporturi; ș.l.dr.ing. Cristian-Emil Moldovan și ș.l.dr.ing. Adrian-Eugen Cioablă, de la Facultatea de Mecanică; as.dr. Andreea-Florina Pele, de la Facultatea de Științe ale Comunicării.

Tot pentru excelență în procesul educațional au fost acordate, la propunerea Comisiei de Învățământ a Senatului UPT, premiile „Ioan de Sabata – Inovație în Educație” următorilor: conf.univ.dr.ing. Răzvan-Virgil Bogdan, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, și conf.univ.dr.arh. Cristian-Tiberiu Blidariu, de la Facultatea de Arhitectură.

Nu doar eforturile depuse în activitatea didactică au fost premiate, ci și cele în activitatea de cercetare. Astfel au fost acordate premiile „Excelență în cercetare” tinerilor masteranzi, doctoranzi sau cercetători cu cele mai multe articole publicate în reviste cotate internațional: ing. Elisei Ștefan Ilieș, drd.ing. Oana Grad, prof.univ.habil.dr.ing. Larisa-Victoria Ivașcu.

Premiul „Traian Lalescu”, instituit pentru recompensarea rezultatelor excepționale obținute în învățământul preuniversitar a fost oferit elevului Vlad-Ștefan Oros, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, medaliat cu aur la olimpiadele internaționale de Fizică, Astronomie, pasionat de lingvistică, pian și fotografie.

Eforturile depuse pe parcursul întregului an au fost răsplătite prin acordarea premiilor „Excelență în Digitalizare” (conf.dr.ing. Ovidiu Baniaș și ș.l.dr.ing Octavian Ștefan), „Excelență în Sport” (Benjamin Bodo), „UPT Innovation Fellows” (AIMinded), „Excelență în Dezvoltare Sustenabilă” (prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu).

De asemenea, au fost acordate o serie de premii de excelență partenerilor educaționali sau strategici ai UPT: „Excelență în Cultură” (Muzeul Național al Banatului), „Excelență în Parteneriatul ATU” (prof.univ.dr. Dorel Săndesc, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prof.univ.dr. Cristian Oancea, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prof.univ.dr. Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest, și prof.univ.dr. Isidora Radulov, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I”), „Timișoara 2030” (Sorin Maxim, director general ADR Vest), „Alumnus UPT” (Dan Bedros, președintele Comitetului Director al UPT, și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor), „Centenar” (acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române).

Atmosfera festivă a Galei Premiilor de Excelență UPT 2021 a fost completată cu un moment artistic susținut de Trio Contraste (Dorin Cuibariu – clarinet, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – vibrafon/percuție) cu „O scurtă istorie a jazzului de la origini până aproape de zilele noastre”, precum și un recital de colinde susținut de Corul Universității Politehnica Timișoara.

Articolul precedentSenatorul PSD de Timiş, Sebastian Răducanu, atac dur la administraţia USR, după mărirea impozitelor la Timişoara!
Articolul următorProgram de sărbătoare în cel de-al treilea weekend al Parcului Crăciunului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.