Garantarea democrației și a libertații de exprimare -valori fundamentale ale PMP

În vederea evitării repetării incidentelor grave produse la secţiile de votare din străinătate de la alegerile din 26 mai 2019, în temeiul Hotărârii Parlamentului României nr.12, publicată în Monitorul Oficial nr. 498 din data de 19 iunie 2019, a fost constituită Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală.

” Sunt onorat că am fost nominalizat să reprezint PMP în cadrul  Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală. Ţinând cont de termenul scurt rămas până la data alegerilor prezidenţiale din anul 2019 și având în vedere consecinţele negative ale neadoptării în regim de urgenţă a prezentului act normativ asupra procedurii de organizare şi deslaşurare a alegerilor pentru Preşedintele României, asupra accesului la vot al alegătorilor, dar şi asupra credibilităţii şi reputaţiei internaţionale a României, membrii Comisiei parlamentară specială pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală s-au mobilizat și au finalizat în regim de urgență  acest proiect de lege”, spune Cornel Samartinean.

În cadrul dezbaterilor care au avut loc, punctul de vedere al PMP  propus și suținut  a avut următoarele amendamente:extinderea votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale, vot în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, creșterea numărului de secții de votare, debirocratizarea procesului de înregistrare a alegătorilor pe listele suplimentare, prelungirea programului de vot până la exercitarea votului, după ora 21.00, pentru cetățenii care sunt prezenți la rând la ora 21:00. De asemenea, sa propus și amendamentul a fost admis, ca în ziua alegerilor, un reprezentant al secției de votare să constate numărul cetățenilor români aflați la coadă în fața secțiilor de vot și, în funcție de acesta, să prelungească ora alegerilor până la orele 23:59.

În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, cu majoritate de voturi membrii Comisiei specială pentru modificarea legilor electorale au decis ca aceste amendamente să fie incluse în acest proiect de lege, care a fost votat la votul final din data de 3 iulie 2019 în sesiunea extraordinară cu o largă majoritate, respectiv 228 de voturi pentru, Camera Deputaților fiind for decizional.

„Ce s-a întâmplat la ultimul scrutin electoral este rușinos pentru democrația din România.Pentru PMP prioritar este interesul și voința cetățeanului. PMP va participa și în viitor cu aceeași deschidere ca de fiecare dată când  vom fi  invitați să ne aducem contribuția  la proiecte importante care sunt  prioritare pentru România. Prin includerea acestor propuneri în proiectul de modificare a legilor electorale, PMP si-a îndeplinit unul din obiectivele sale, asigurându-se astfel  că niciunui român nu-i va mai fi încălcat dreptul constituțional de a vota”, mai spune Cornel Samartinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here