Gesturile care IMPRESIONEAZĂ după RIO: De la rugbiştii din FIJI care au primit AURUL în genunchi, la maratonistul din Etiopia şi atletele lui Coubertin

rugby

Nu doar CAMPIONII rămân în istorie, ci mai ales GESTURILE MICI care contează! Iată ce nu s-a văzut la TV, dar care merită tot respectul nostru!

Naţionala de rugby a statului Fiji a reuşit pe 12 august o premieră absolută, obţinând prima medalie olimpică din istoria ţării, cea de aur. În finala turneului de rugby în 7, sport care a revenit după 92 de ani în randul disciplinelor olimpice, Fiji a învins Marea Britanie cu 43-7.
Victoria istorică a rugbiştilor din Pacific la Jocurile Olimpice a declanşat, cum era de aşteptat o adevărată sărbătoare naţională in Fiji. Mii de oameni au ieşit pe străzi, iar statul a acordat chiar şi o zi liberă în cinstea învingătorilor. Apoi, un moment ce aparent a trecut neobservat, dar care oglindeşte „calitatea jucătorului de rugby”…

La festivitatea de premiere, jucătorii au primit medaliile de aur chiar din mâna Prinţesei Anne, fiica Reginei Elisabeta a II-a. În semn de respect faţă de ea şi pentru că Alteţea Regală era prea scundă pentru a decerna medaliile jucătorilor urcaţi pe podiumul olimpic, jucătorii fijieni au înghenuncheat pe rând, în momentul primirii medaliilor!!

MARATONISTUL BRAV

Feyisa Lilesa din Etiopia era aproape de linia de finiș la maraton, când și-a încrucișat mâinile deasupra capului. Medaliatul cu argint în cea mai grea probă olimpică a repetat gestul și la finalul conferinței de presă în care a explicat că este un semn de solidaritate cu protestatarii din țara sa natală, scrie washingtonpost.com.

Lilesa a declarat că se alătură mișcării de rezistență, după omorurile care au avut loc în rândul populației Oromo: „Guvernul ne omoară oamenii. Oromo e tribul meu. Rudele mele sunt în închisoare și dacă vorbesc de drepturi democratice sunt ucise”. Întrebat care vor fi consecințele gestului său când va reveni în Etiopia, a explicat: „Poate mă vor omorî. Dacă nu, mă vor închide. S-ar putea să rămân aici sau să mă mut în altă țară”.

În Etiopia, gestul a fost prins pe transmisia în direct, dar a fost tăiat de la toate reluările. Lilesa participă la maratoane sub steagul Etiopiei de 8 ani și are în palmares un timp excelent pentru această competiție: 2:04:52.

lilesa

AURUL LUI COUBERTIN

Ţinta supremă pentru toţi la Rio a fost aurul olimpic, însă două sportive de la JO 2016 au reuşit să cucerească cele mai rare medalii din istoria competiţiei. Este vorba de „medalia Pierre de Coubertin”, denumită după fondatorul jocurilor moderne, care e acordată celor care îmbrăţişează cu adevărat spiritul olimpic şi dau dovadă de o sportivitate ieşită din comun.

Imaginile impresionante oferite de Nikki Hamblin (Noua Zeelandă) şi Abbey D’Agostino (SUA) în timpul cursei de 5000 de metri i-au convins pe reprezentanţii CIO că cele două merită medalia Pierre de Coubertin.

Cele două se aflau în cursă când sportiva din Noua Zeelandă s-a împiedicat şi a doborât-o şi pe D’Agostino. Accidentată destul de grav, D’Agostino a încercat să continue cursa, însă a căzut din nou. Nikki Hamblin a observat că americanca e la pământ şi în loc să continue cursa s-a oprit pentru o a ajuta să se ridice. Pentru restul cursei, cele două au continuat umăr la umăr, chiar dacă asta însemna că nici Hamblin nu mai avea vreo şansă să se lupte la primele locuri.

hamblin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here