Una dintre cele mai plăcute şi importante activităţi în aşteptarea unui copil este amenajarea camerei acestuia, iar pătuţul este una dintre primele piese care ar trebui achiziţionate. Odată cu pătuţul, însă, părinţii trebuie să ia în considerare şi alegerea unei saltele potrivite, a lenjeriei de pat şi a păturii care să asigure micuţului tot confortul de care are nevoie pentru un somn bun.
Şi, pentru că pe piaţă sunt numeroase modele de saltele pentru bebeluşi şi alegerea acestui accesoriu poate fi copleşitoare, îţi sugerăm să citeşti acest ghid care te va ajuta. Sunt mai multe consideraţii de siguranţă şi caracteristici de care trebuie să ţii cont. Iată despre ce este vorba!
Standarde de siguranţă
Pentru că siguranţa este pe primul loc când vine vorba despre alegerea patului şi a saltelei, au fost standardizate dimensiunile acestora. Astfel, cele două piese pot fi cumpărate şi separat, fără ca părinţii să îşi mai facă griji în legătură cu potrivirea lor.
Scopul acestei reglementări este de a preveni blocarea accidentală a capului bebeluşului şi a elimina riscul de sufocare în spaţiul rămas liber între saltea şi lateralele patului. Dacă patul nu se încadrează în dimensiunile standard, ar trebui să fie dotat cu o saltea pe măsură care se încadrează perfect în interior.
Măsurători
Dimensiunile saltelei potrivite ar trebui să fie trecute în instrucţiunile de asamblare a patutului. O saltea pentru un pat de dimensiuni mari ar trebui să aibă cel puţin 70 cm lăţime, 130 cm lungime şi nu mai mult de 15 cm grosime. Acestea sunt dimensiunile standard pentru o saltea optimă pentru un pat mare.
După plasarea saltelei în pat, între aceasta şi marginile laterale nu trebuie să existe un spaţiu mai mare de 1 cm. Dacă salteaua este împinsă la maximum într-o parte, nu poate exista în niciun punct un spaţiu mai mare de 2.5 cm. Aceste detalii nu ar trebui să fie o problemă decât dacă părinţii cumpără un pat cu dimensiuni atipice şi fără saltea.
Fermitatea saltelei
În general, saltelele ferme sunt cele mai bune pentru un bebeluş şi se recomandă evitarea celor foarte moi. Cu cât salteaua este mai fermă, cu atât mai bine! Suprafeţele moi de dormit creează un pericol de sufocare a bebeluşului şi cresc riscul de moarte subită. Pentru a testa fermitatea saltelei se va apăsa cu degetul în centru şi pe margini. După eliberare, suprafaţa trebuie să îşi revină imediat.
Materialele din care este confecţionată
În primul an de viaţă, bebeluşii petrec mai bine de jumătate din timp în pat, pe saltea, aşa că aceasta trebuie să fie cât mai sigură şi să nu conţină substanţe chimice toxice. Dacă bugetul le permite, părinţii pot opta pentru o saltea din materiale organice, certificată şi omologată ca fiind sigură pentru copii. Pot căuta certificările GOTS (Global Organic Textile Standard) sau GOLS (Global Organic Latex Standard).
Adâncime şi greutate
Adâncimea sau grosimea saltelei este legată de greutate şi nu are legătură cu fermitatea. Saltelele cu arcuri elicoidale sunt mai groase şi pot avea între 12 şi 15 cm adâncime, în vreme ce saltelele din spumă pot avea între 10 şi 15 cm adâncime. Saltelele din spumă cântăresc mai puţin decât cele cu arcuri, ceea ce le face mai uşor de manevrat la schimbarea aşternutului.
Durata de utilizare
Sunt saltele reversibile cu o fată fermă pentru bebeluşi şi o fată mai puţin fermă pentru copiii cu vârsta peste un an. Numite şi saltele pentru două etape, acestea sunt mai durabile şi pot fi o achiziţie inteligentă pentru a face economie.
Huse de saltea
Sunt multe modele de saltele care vin cu o husă detaşabilă şi lavabilă care protejează salteaua de micile accidente sau de scurgeri. Însă, husa pentru saltea se poate achiziţiona şi separat. Întrucât este o suprafaţă cu care bebeluşul intră în contact, este de dorit să fie confecţionată din materiale care nu conţin substanţe chimice toxice.
Părinţii pot lua în considerare modelele de huse de saltea organice şi impermeabile. De asemenea, aceasta ar trebui să fie respirabilă pentru a preveni supraîncălzirea copilului şi hipoalergenică pentru a prevenii alergiile de orice fel.
Indiferent de caracteristici, este recomandată verificarea cusăturilor huselor care trebuie să fie cât mai rezistente. Dacă sunt din plastic, pot crea margini ascuţite şi ar trebui evitate. De asemenea, dacă sunt prea întinse şi tensionate, sunt şanse mari să se rupă repede.
Toţi părinţii vor dori la un moment dat să aibă o a doua husă de saltea la îndemână. Una pentru a o monta în pat iar a doua de schimb în cazul accidentelor sau a scurgerilor nedorite.
Când cumperi o saltea pentru pat trebuie verificată cu atenţie eticheta de avertizare şi alegerea dimensiunilor corecte. Dacă patul nu are o astfel de etichetă, este posibil să fie mai vechi şi, pentru siguranţă, ar putea fi mai bine ca părinţii să caute un model mai nou. Totodată, dacă aţi cumpărat o saltea şi nu se potriveşte bine în pat, nu risca! Returneaz-o imediat şi cumpără alta care se potriveşte.