Autoritățile sunt în alertă! Treizeci și unu de focare de gripă aviară au fost confirmate de ANSVA, în ultima perioadă, atât la păsări sălbatice ținute în captivitate, cât și la păsări domestice.

Virusul H5N8 nu a fost identificat în vestul țării, ci doar în județele Tulcea, Prahova, Mureș, Brașov și Bacău. Toate aceste focare au avut ca element comun contactul direct cu păsările sălbatice, aflate pe diferite amenajări hidrologice. Autoritățile atrag atenția tuturor crescătorilor de animale că există totuși pericolul. Gripa aviară este o viroză ce afectează păsările, porcii, omul şi alte mamifere.

Pentru evitarea contaminării sunt necesare următoarele măsuri: este interzis accesul tuturor păsărilor domestice şi păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice amenajare hidrologică. Se va evita prin toate mijloacele creşterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate, atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice.

Se interzice adăparea păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice; accesul persoanelor străine în locurile de creştere a păsărilor.

Se va acorda o atenţie deosebită copiilor, pentru a nu-i  lăsa în contact cu păsările. Se recomandă menţinerea separată a găinilor, curcilor, bibilicilor, faţă de  gâşte şi raţe, precum şi separarea păsărilor faţă de celelalte  mamifere din exploataţie,  în special din specia suină.

Orice suspiciune de boală sau mortalitate, se anunţă imediat medicului veterinar  de liberă practică din zona de competenţă  sau D.S.V.S.A. Timiş (tel. 0256-204.911).

Articolul precedentRoxana Iliescu exclusă din PMP Timiș
Articolul următorTimișorenii au ieșit din nou în stradă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.