Grupări infracționale specializate în trafic de droguri de risc și mare risc, destructurate

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate ieri, 10 mai, de către polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraș-Severin, au fost ridicate 322 de doze și 100 de grame de fragmente vegetale susceptibile a fi droguri de risc, o folie zipp lock conținând substanță pulverulentă și 500 de grame de substanță pulverulentă susceptibilă a fi droguri de mare risc.

De asemenea, au fost descoperiți și ridicați 900 de euro, 1.450 de lei, 30 de bancnote din cupiură de 20 de euro susceptibile a fi false, 3 dispozitive de mărunțire a fragmentelor vegetale, 3 cântare electronice, un pistol cu bile şi un recipient din plastic cu bile.

Totodată, au fost descoperite resturi de fragmente vegetale şi țigarete confecţionate, un recipient şi un aparat electronic folosit la prepararea și amestecarea substanţelor susceptibile a fi droguri, un blender care prezenta urme de fragmente vegetale și 13 telefoane mobile.

În urma probatoriului administrat, 8 persoane au fost reținute, pentru 24 de ore și față de alte 7 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Caraș-Severin, cu propunerea de arestare preventivă a 5 bănuiți.

Față de alți 3 bănuiți a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Reamintin că, în perioada 2021 – 2023, în municipiile Reșița și Caransebeș, ar fi acționat 3 grupări infracționale, care ar fi colaborat între ele, în desfășurarea activității infracționale.

Inițial, membrii grupărilor ar fi distribuit substanțe psihoactive tinerilor din zonă, contra unor sume de 50 de lei pentru 0,2 grame, în medie, ceea ce ar fi dus rapid la creșterea substanțială a veniturilor celor bănuiți.

În timp, aceștia și-ar fi creat o vastă rețea de clienți, extinzându-și activitatea infracțională în sfera drogurilor de mare risc, și, în repetate rânduri, ar fi amestecat substanțe psihoactive cu alte substanțe, cu scopul de a mări efectele produse în urma consumului, aceste substanțe provocând în mod rapid o stare de dependență.

Drogurile ar fi fost livrare către tineri, inclusiv minori, în urma consumului unii dintre ei ajungând în unitățile medicale, pentru a li se acorda îngrijire de specialitate.

Profitând de dependența de substanțe a consumatorilor, membrii grupărilor i-ar fi instigat pe aceștia, direct sau implicit, pentru asigurarea dozei zilnice, la comiterea de infracțiuni, iar bunurile provenite din infracțiuni ar fi fost primite de membrii grupărilor, în vederea valorificării.

Substanțele ar fi fost procurate de cei bănuiți de la diferiți furnizori, din județul Timiș, și distribuite en-detail către tineri care ar fi devenit ulterior, la rândul lor, furnizori pentru alți tineri din mediul relațional, ciclul aprovizionare-transport-distribuire efectuându-se aproape zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here