Dacă puiul tău a ajuns la vârsta de 6 luni, cel mai probabil știi că a venit momentul să începi diversificarea alimentației acestuia. Este un moment important pentru copil și părinți, iar dacă ești un părinte proaspăt și nu te-ai mai lovit de acest prag până acum, trebuie să știi câteva lucruri despre diversificare și la ce să te aștepți de la acest proces.

Citește în continuare ce este diversificarea și ce trebuie să știi înainte de a-i oferi hrană solidă celui mic.

Mai întâi, părinții la început de drum trebuie să înțeleagă că diversificarea alimentației nu înseamnă renunțarea la laptele matern, aceasta rămânând în continuare baza alimentației celui mic. Un alt lucru important este nu te panichezi dacă cel mic nu este foarte receptiv la hrana solidă și nu mănâncă așa de mult precum te-ai fi așteptat, deoarece la 6 luni copilul trebuie doar să se obișnuiască cu ideea de a mânca alimente solide, cât și cu texturile acestora.

Cu ce alimente trebuie să începi?
În prima lună de diversificare trebuie să îi oferi celui mic alimente ușor de digerat sub formă de piure. Asigură-te de la început că procuri alimente naturale, neprocesate, și că mâncarea nu este condimentată sau prea fierbinte. Îi poți prepara celui mic piure de mere, banane sau avocado, separat sau le poți combina pentru un gust mai interesant. De asemenea piureul din dovleac, cartofi dulci sau morcovi este recomandat, la fel și cerealele fără gluten. Poți să alegi un blender de aici dacă vrei să îi prepari mâncarea celui mic mai rapid. Pe altex.ro găsești numeroase modele de blendere potrivite atât pentru a-ți prepara ție smoothie-uri dimineața, cât și mâncare pentru cel mic.

Pe măsură ce bebelușul tău se obișnuiește cu alimentele solide, poți introduce treptat altele noi în dieta lui. Ține minte doar să îi introduci câte un singur aliment nou, pentru a putea observa dacă are reacții alergice sau dacă acceptă alimentul respectiv. Dacă observi anumite intoleranțe sau erupții cutanate, nu-i mai oferi mâncarea respectivă și consultă-te cu medicul pediatru pentru a remedia situația.

Ce alimente nu ar trebui să îi dai bebelușului?
Deoarece sistemul lui digestiv nu este complet dezvoltat, unele alimente îi pot face rău celui mic. Evită să îi dai miere înainte să împlinească un an, la fel și băuturi acidulate și alimente pasteurizate. De asemenea, copiii sub un an nu trebuie să consume zahăr sau sare, așadar nu le adăuga în mâncare.

În concluzie, începe procesul de diversificare după vârsta de 6 luni, cu alimente ușor de digerat. După 6 luni organismul celui mic va fi pregătit să primească hrană solidă, pe lângă laptele matern sau formula de lapte.

Sursa foto: freepik.com

Articolul precedentUniversitatea Politehnica Timișoara, partener al Caravanei nZEB
Articolul următorGrupări infracționale specializate în trafic de droguri de risc și mare risc, destructurate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.