Obiecte de tezaur care nu au mai fost expuse niciodată, din Colecția Etnografică „Marius Matei” , vor fi aduse în premieră la Muzeul Național al Banatului. Fac parte din expoziția „Artă și măiestrie bănățeană”, pe care instituția de cultură în colaborare cu etnograful Marius Matei, o aduce în fața vizitatorilor.

Printre obiectele de tezaur care nu au mai fost admirate până acum se numără o catrință de tezaur, ornată cu 365 monede din argint, datând de la începutul sec al XIX-lea, alături de alte podoabe din argint. Catrința este un obiect de îmbrăcăminte din portul național al româncelor, care servește ca fustă sau ca șorț și care constă dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă adesea împodobită cu „alesături”, în cazul de față cu monede.

Expoziția „Artă și măiestrie bănățeană” înseamnă 100 de costume din Colecția Etnografică „Marius Matei”, costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani și documente fotoetnografice.

Costumele tradiționale din zona Banatului de Câmpie ce alcătuiesc Colecția Etnografică „Marius Matei” au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România, iar de data aceasta ajung la MNaB. Cunoscutul colecționar pasionat de folclor a strâns în colecția sa peste 3000 de piese, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.

„Costumele tradiționale din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este încă o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României”, declară Marius Matei, etnograf.

Muzeul Național al Banatului din Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, invită publicul la un eveniment inedit, marți 10 mai 2022, la ora 18:00, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia (strada Martin Luther nr. 4, Timișoara), unde va avea loc vernisajul expoziției „Artă și măiestrie bănățeană”. Cu ocazia vernisajului vor lua cuvântul Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului, Dan Radosav – managerul Muzeului Satului Bănățean Timisoara (MSBT), Maria Hadiji – șef Secție Expozițională Pavilionară MSBT, muzeograf-etnograf Marius Matei, MSBT.

Articolul precedentPolițiștii au ieșit în stradă pentru a amenda pe cei ce nu respectă legea
Articolul următorStudenții specializării de arheologie de la UVT participă la Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.