Ilare Bordeaşu, candidat ALDE: “Timişoara merită normalitate” (P)

Ilare Bordeaşu, profesorul universitar care este candidat ALDE pentru Primăria Municipiului Timişoara, ne răspunde la câteva întrebări despre primele proiecte pe care le va începe din postura de primar al oraşului.

Care sunt primele trei lucruri pe care le veţi face ca primar al Timişoarei?

Aş face un inventar cu toate problemele despre care vorbesc timişorenii. Văd în fiecare zi, în cartierele prin care am început să mă plimb cu echipa mea, că oamenii au foarte multe nemulţumiri şi nevoi. Îi ascult şi fac o listă de nevoi. Acestea trebuie puse pe categorii, analizate cu specialişti şi prioritizate pentru a fi rezolvate. Nu putem să visăm dezvoltare, progres, dacă oamenii nu au condiţii decente de viaţă.

Apoi, aş consulta specialişti din mai multe domenii – educaţie, afaceri, inginerie – pentru a vedea cum putem construi o viziune de dezvoltare pe termen lung. Să stabilim nişte obiective majore pentru Timişoara. Încotro ne îndreptăm, ce vrem de la acest oraş peste 20 de ani când generaţiile tinere şi tehnologia vor fi altfel?

Şi, foarte important, voi analiza cu echipa din primărie toate proiectele în care s-au investit muncă şi bani pentru a vedea ce ducem mai departe şi ce nu este de folos oraşului. S-au făcut multe în Timişoara şi cred că noul primar trebuie să preia ceea ce este bun şi să corecteze ceea ce timişorenilor nu le place.

De ce spuneţi că Timişoara merită normalitate? Ce este anormal acum?

Este anormal ca în centrul Timişoarei să ai gazon ca un covor persan, iar în Freidorf să ai noroi, buruieni, spaţii verzi de care locuitorii de acolo nu se pot bucura. Aşa ceva nu e normal. Timişorenii merită să se simtă în cartierele lor ca în centrul oraşului. Când plătesc impozite nu cred că cei care nu au asfalt, utilităţi, trotuare bune plătesc mai puţin. Toţi suntem egali şi trebuie să ne simţim trataţi în acelaşi fel de administraţie. Avem nevoie urgent de soluţii pentru trafic. Am auzit tot felul de discuţii şi dispute politice ca fiind cauzele nerealizărilor de până acum. Nu sunt de folos. Din contră. Iar un primar trebuie să fie un bun mediator, să treacă peste orgolii şi să fie insistent cu rezolvarea unor probleme. Dacă nu baţi la poartă, ea nu se va deschide, nu? Din experienţa de sindicat ştiu că uneori este anevoios să obţii ceva, mai ales dacă nu este în competenţa ta administrativă. Dar trebuie insistat. Până la urmă ca să scape de tine, oricine îţi dă un răspuns şi îţi dă ceea ce tot ceri.

Sunt multe probleme în oraş, discutate de mulţi ani, aruncate dintr-o tabără în alta. Trebuie începută rezolvarea lor.

Cum vreţi dvs. să aduceţi Timişoara la normalitate?

Sunt cinci direcţii pe care le am în vedere.

Eficienţă administrativă. Colaborând mai bine cu cetăţeanul, conlucrând cu consilierii şi cu partidele politice, cu un management mai bun al primăriei, cu transparenţă în cheltuirea banului public.

Soluţii de infrastructură. Construirea în cel mai scurt timp posibil a centurii de ocolire, făcând toate diligenţele necesare la autorităţile naţionale. Construirea de parcări în oraş pentru decongestionarea traficului prin eliberarea şoselelor din punctele în care se crează blocaje.

Creşterea veniturilor. Avem nevoie să atragem investitori noi, să valorificăm resursa umană supracalificată în industriile care cândva au pus Timişoara în topuri mondiale cu produse unicat şi în serie – UMT, Electrotimiş, Electromotor etc. -, dezvoltarea domeniului IT în care Timişoara excelează, dezvoltarea turismului prin crearea de circuite turistice şi prin valorificarea a tot ceea ce s-a construit prin proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Acces la educaţie şi sănătate. Trebuie să investim în şcoli şi spitale pentru condiţii mai bune de muncă şi pentru a încuraja dascălii şi medicii înspre performanţă. Ei sunt cei care asigură o comunitate sănătoasă şi una educată cu potenţial de dezvoltare.

Egalitate. Este inadmisibil ca unii timişoreni să aibă parte de spaţii publice îngrijite, în timp ce alţii nu. Aici este un punct foarte sensibil pe care îl am în vedere şi asupra căruia voi insista foarte mult ca primar al Timişoarei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here