Încheierea perioadei de înscriere în Registrul electoral a cetățenilor români din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că au rămas câteva ore până la încheierea perioadei de înscriere a cetățenilor români din străinătate în Registrul electoral pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Astfel, până la 14 septembrie 2016, orele 24:00, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot depune personal sau pot transmite prin poștă sau prin e-mail la ambasada sau consulatul din statul în care locuiesc solicitarea de înscriere în Registrul electoral, optând fie pentru a-şi exercita votul prin corespondenţă, fie pentru a solicita înfiinţarea unei secții de votare în localitatea de reședință.

În acest context, amintim că printre atribuţiile MAE în ceea ce priveşte buna derulare a procesului electoral în străinătate se numără următoarele: misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate preiau cererile de înscriere în Registrul electoral depuse fie personal la ghişeele consulare, fie transmise prin poştă sau e-mail de către cetăţenii români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate.

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate asigură, la încheierea perioadei de înscrieri, verificarea datelor furnizate de către alegătorii cu domiciliul/reşedinţa în străinătate, precum şi înscrierea în Registrul electoral.

Împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, MAE derulează campanii de informare a cetăţenilor români cu drept de vot cu domiciliul/reşedinţa în străinătate privind modalităţile de exercitare a dreptului de vot prin corespondenţă.

MAE solicită, acolo unde legislaţia statului de domiciliu/reşedinţă permite, aprobarea autorităţilor locale pentru înfiinţarea secţiilor de votare comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă, ca urmare a cererilor formulate de cetăţenii români din străinătate şi identifică locaţiile acestora.

MAE sprijină cetăţenii români din străinătate în soluţionarea cererilor de preschimbare a documentelor de identitate româneşti expirate, depuse, în timp util, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Informații utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an în afara țării sunt disponibile pe site-ul MAE, în cadrul secțiunii special dedicate, precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.

(Foto: www.cotidianul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here