Diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri un capăt de drum, un sentiment de resemnare sau un început anevoios în lumea încâlcită a zecilor de analize medicale, a tratamentelor hormonale agresive, a frustrărilor, a depresiei. Infertilitatea este o problemă de sănătate care afectează un număr surprinzător de mare de cupluri, cel puțin unul din zece cupluri se confruntă cu această problemă.

Dincolo de aspectele fizice, infertilitatea produce o imensă suferință pe plan psihologic, emoțional și spiritual, comparabilă cu suferința cauzată de bolile terminale.

Fertilitatea, capacitatea de a obține sarcină, depinde de factorii feminini și masculini, cu rol în formarea și nidarea embrionului. Ovarul elimină lunar o celulă care va fi fecundată, în treimea medie a trompei, de un spermatozoid, apoi embrionul va fi transportat spre uter. Este evident că factorii majori care au rol în obținerea sarcinii sunt: ovarian, tubar, uterin, masculin.

Factorul masculin este responsabil de aproximativ 1/3 dintre cazurile cu infertilitate. Factorul feminin apare în peste 50% din cazuri, izolat sau asociat cu alte cauze masculine (de exemplu anomalii ale spermogramei).

Infertilitatea fără cauza diagnosticată (idiopatică, de cauza necunoscută) afectează 20% din cupluri și are indicație, de la început, de inseminare intrauterină sau fertilizare în vitro. În aceste cazuri, toate analizele au rezultate normale, dar sarcină întârzie să apară.

Vârsta femeii este un alt factor extrem de important, știind că șansa de sarcină scade cu 3-5% pe an după vârsta de 30 ani.

În 10-15% dintre cazuri, cauza este reprezentată de anomalii imunologice sau biologice care pot împiedica fecundația. Acestea sunt investigate, în general, incomplet, după ce s-au evaluat factorii generali anatomici, mai cunoscuți și mai accesibili (ovarian, uterin etc).

Infertilitatea IMUNOLOGICĂ apare la 10-15% din cazurile de infertilitate și trebuie evaluată ânainte de  a încadra cuplul în „infertilitate de cauză necunoscută = idiopatică”. În general, dacă toate testele principale (hormonale, infecțioase, histeroscopice etc) sunt în limite normale  cuplul se încadrează, generic, în”infertilitate de cauza necunoscută”. Protocolul corect de investigații cuprinde testarea imunologică înainte de stabilirea diagnosticului „infertilitate fără cauza cunoscută”.

Factorul imunologic poate afecta ambii parteneri sau doar pe unul din ei.

La aceste paciente, apar anticorpi anti spermatici care, practic, împiedică accesul și pătrunderea spermatozoidului în ovocit (celulă feminină), astfel fecundația nu este posibilă. Factorul imunologic masculin afectează mai ales bărbații care au suferit operații pentru varicocej. Există teste complexe pe care le efectuăm în același timp cu spermogramă și pe care le recomandăm de la început pacienților cu intervenții în zona testiculară.

Infertilitatea de cauza autoimună are indicație de tratament corticoid, pe care îl prescriem individualizat. Deci putem trata cu succes și aceste cazuri, prin terapie medicamentoasă sau prin tratarea spermei cu medii speciale înainte de inseminare intrauterină. Astfel, anticorpii sunt îndepărtați și fecundația devine posibilă.

(Foto: www.cmed.ro)

Articolul precedentReținuți de polițiști pentru furt de îmbrăcăminte
Articolul următorDescinderi la Lugoj pentru destructurarea unei grupări specializată în furtul de utilaje agricole. Prejudiciul, peste un milion euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.