„Interferențe Spirituale” la Muzeul Banatului din Timisoara

Muzeul Național al Bantului ii invită pe timisoreni vineri, 29 iunie, de la ora 19, la un eveniment cu totul și cu totul deosebit. Este vorba despre vernisajul expoziției Interferențe Spirituale. De la zeii păgâni la creștinism – un proiect expozițional la realizarea căruia au participat cu exponate muzee și institute de cercetare partenere: Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Regiunii Porțile de Fier Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Istorie și Artă Zalău și Muzeul Județean Buzău, și Centrul de Studii de Istorie și Arheologie „Constantin Daicoviciu” de pe lângă Universitatea de Vest din Timișoara.

Opaițe păgâne și creștine, statui de zei antici, obiecte de cult creștine și diverse piese ceramice și de metal cu simbolistică religioasă se numără printre exponatele acestei expoziției care dorește să reflecte sacralitatea obiectelor antice și universul spiritual politeist al strămoșilor noștri.

Dificultatea unei astfel de tematici nu constă neapărat din selectarea și gruparea exponatelor după criterii care le sunt comune într-un fel sau altul, ci mai degrabă din mesajul pe care caută să-l transmită o astfel expunere. O tematică religioasă, spirituală a unei astfel de expoziții are „obligația” nu doar de a explica complexele fenomene ale divinației, ci și de a induce senzorial ceva din atmosfera mistică a acelor vremuri de mult apuse. Fiind vorba de felul în care a evoluat și s-a impus creștinismul în teritoriile de la Dunărea de Jos între atâtea credințe romane este necesară atragerea atenției asupra elementelor comune pe care le are acesta cu alte divinități antice de la care s-a inspirat în definirea sa dogmatică.

Exponatele grupate pe câteva săli punctează cronologic această sinteză a creștinismului, a divinităților și fenomenelor religioase care au contribuit la dezvoltarea valorilor creștine de mai târziu și mai ales a simbolurilor prin care creștinii se recunoșteau între ei. Totodată, expoziția reliefează importanței unor obiecte aparent banale utilizate în cadrul cultului religios, o bună parte din ele fiind însă unicate în lume. Odată cu organizarea acestei expoziții, dorim să oferim și o experiență nouă vizitatorilor noștri, aceea de a putea admira și de acasă obiectele cele mai importante expuse, prin crearea unor modele 3D după piesele de patrimoniu ale Muzeului Național al Banatului, prin înregistrarea imaginilor online vizibile gratuit cu ajutorul unui cititor de cod QR”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Expoziția, va fi deschisă la Bastionul Maria Theresia până la începutul lunii septembrie se desfășoară cu sprijinul Consiliul Județean Timiș și face parte din seria de evenimente culturale consacrate celebrării Centenarului Marii Uniri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here