Conducerea ITM TIMIȘ a participat pe 22 februarie, la o întâlnire cu angajatorii din județul Timiș, organizată de către Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş, în cadrul căreia angajatorii și salariații au fost informați cu privire la noutățile legislative din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Dezbaterile au avut loc în prezența domnului subprefect Sorin Gabriel Ionescu, a doamnei director general Mihaela Tomescu de la Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, fiind susținute de către specialiștii ITM TIMIȘ: jr. Ileana Mogoșanu inspector șef, jr. Daniela Iercu, inspector șef adjunct Relații de Muncă, ec. Pavel Kașai, inspector șef adjunct Securitate și Sănătate în Muncă și expert informatică, Natalia Ene.
În debutul întâlnirii, doamna inspector șef ITM TIMIȘ, Ileana Mogoșanu, a prezentat activitatea instituției desfășurată în anul 2023, când au fost efectuate 4926 de controale în urma cărora au fost aplicate 4029 sancțiuni, dintre care 3467 avertismente și 562 amenzi în valoare de 11.717.300 de lei. Tot în cursul anului trecut au fost identificate 1152 de persoane care au prestat activitate fără forme legale de angajare. Obiectul celor 1477 de petiții soluționate de către inspectorii ITM TIMIȘ au vizat acordarea drepturilor salariale, eliberarea adeverințelor de vechime, încălcarea normelor de securitate și sănătate în muncă etc.
În ceea ce privește activitatea desfășurată în cadrul serviciului de securitate și sănătate în muncă, din totalul celor 688 de evenimente comunicate în cursul anului trecut la ITM TIMIȘ, 36 au fost accidente mortale, dintre care 16 s-au produs din cauze patologice. 279 de dosare cercetate au fost soldate cu incapacitate temporară de muncă, 40 de dosare au fost înregistrate de către alte județe ca accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă, 164 de dosare au fost încadrate ca accidente ușoare, iar 169 de dosare cercetate au fost încadrate ca accidente în afara muncii. În primele luni ale anului 2024 au fost înregistrate 4 accidente mortale.
Și în anul 2024, obiectivele ITM TIMIȘ vizează verificarea modului de respectare a dispozițiilor legale referitoare la relațiile de muncă și securitate și sănătate în muncă, protecția salariaților care lucrează în condiții deosebite și supravegherea pieței precum și disponibilitate față de informarea angajatorilor și angajaților.
Pe parcursul celor două ore de discuții, cei peste 150 de participanți la întrunire au avut posibilitatea să clarifice problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii, primind consiliere din partea specialiștilor ITM TIMIȘ.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri a suscitat interesul participanților care au fost interesați de puncte de vedere oficiale privitoare la punerea în aplicare a ultimelor prevederi legale. S-au pus în dezbatere subiecte referitoare la:
● comunicarea și cercetarea accidentelor de muncă;
● completarea fișelor de securitate și sănătate în muncă în format online;
● drepturile și sancțiunile aplicate cetățenilor străini angajați pe teritoriul României;
● modificarea elementelor contractului individual de muncă în cadrul aplicației Revisal
● informații despre agentul de muncă temporar;
● programarea și acordarea concediilor de odihnă;
● contractele individuale de muncă cu timp parțial;
● informații despre regulamentul de ordine interioară;
● negocierea colectivă în vederea întocmirii contractului colectiv de muncă;
● Legea dialogului social nr. 367/2022.
Întâlnirea de lucru a fost apreciată de angajatori, întrucât au fost identificate și soluționate problemele puse în discuție, aceștia exprimându-și dorința de a participa și în viitor la asemenea întruniri.