Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș marchează un secol și jumătate de la înființarea celei mai importante instituții muzeale din vestul țării.

Cu acest prilej va fi vernisată expoziția „150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului”, vineri, 15 iulie, de la ora 19, în mansarda B1 a Bastionului Theresia.

Expoziția este una cronologică și va conține peste 150 de obiecte de patrimoniu, de o valoare inestimabilă, multe dintre ele vor putea fi văzute de public pentru prima dată. Evenimentul ilustrează activitatea tuturor secțiilor Muzeului Național al Banatului, de la înființarea instituției în anul 1872 până în prezent, cuprinzând patru mari secțiuni cronologice:

I. De la înființare până la sfârșitul Primului Război Mondial (1872–1918)
II. Perioada interbelică și anii celui de-Al Doilea Război Mondial (1919–1946)
III. Muzeul în anii regimului comunist (1947–1989)
IV. Activitatea muzeală în cele trei decenii de democrație (1990 – în prezent)
Printre exponatele reprezentative pentru istoria instituției se numără: Procesul verbal al Ședinței de constituire a Societății de Istorie și Arheologie (anul 1872); Registrul I inventar al Societății de Istorie și Arheologie; Matrița sigiliului Societății Muzeale de Istorie și Arheologie (anul 1885); Statute ale Societății de Istorie și Arheologie din Timișoara, anul 1923; Contract încheiat între Primăria orașului Timișoara și Societatea de Istorie și Arheologie din Timișoara privind cedarea Muzeului Bănățean în proprietatea orașului; Ordinul meritul cultural, cls I, 1973. Alături de aceste bunuri culturale vor fi expuse și componente din vechiul mobilier de expunere al muzeului.

Exponate reprezentative din colecțiile secțiilor Muzeului:
​Secția Istorie: armura de cavaler de secol XV, pistoalele atribuite ultimului pașă de Timișoara, Copacul breslelor, emblema hanului ”La Trompetistul”, velociped antebelic, Drapelul voluntarilor români de la Darnița, Proclamația de la Timișoara. Secția Arheologie: Colecția Pongrácz, Colecția Egipt și Cipru, Colecția Nagy, artefacte provenite de la șantierele arheologice: Tibiscum, Remetea Mare, Parța, Freidorf Timișoara – Cetate, Chișoda. Compartimentul de Arte Vizuale: Serviciu de toaletă pentru călătorie, Basorelief reprezentând vizita regelui Ferenc József la Timișoara în anul 1871, Bustul lui Ioachim Miloia realizat de Ferdinand Gallas în 1931. Laboratorul Zonal de Restaurare: Biblia lui Luther, un coligat format din Biblie și Propheten alle Deudsch, carte veche străină tipărită în 1572, un volum care conține 871 de file și aparține Muzeului Național al Banatului; Liturgher, an 1747, tipărit la Ramnic, volumul a fost premiat la salonul Național de Restaurare Craiova 2015; Liturghierul lui Macaris, începutul tiparului în Țările Românești este marcat de Liturghierul lui Macaris, 1508.

​Vizitatorii vor avea la dispoziție panouri cu ecrane tactile pe care vor putea vedea șantierele de cercetare arheologică sau reconstituri.

„150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” va putea fi vizitată până în 31 august, în mansarda B1 a Bastionului Theresia.

 

Articolul precedentCu două garduri vopsite nu se rezolvă infrastructura şcolară din Timişoara
Articolul următorCOSR a încheiat un parteneriat cu UVT, consacrat consolidării sportului românesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.