La Maternitatea Bega va fi înființată prima Biberonerie din țară

Rotary Cetate Timișoara vine în sprijinul Maternității „Bega”, unde se nasc bebeluși, unii cântărind doar 500 de grame. “Mămici fericite – bebeluși sănătoși!” este un proiect prin care Clubul Rotary Timișoara va finanța prima Biberonerie din România, în parteneriat cu UMF și Clinica Universitară ”Bega”.

Anul 2016, are un record negativ în ceea ce privește infertilitatea în cuplu și anume un procent de 33%. Dificultățile pe care o familie încadrată în această cifră trebuie să le depășească, pentru a avea un copil, sunt foarte mari atât din punct de vedere financiar și medical cât și psihologic.

O altă realitate tristă este că în România unul din 10 copii se naște înainte de termen iar riscul unei nașteri premature este în prezent de 11% din sarcini. Pentru supraviețuirea acestor copii, atât personalul medical cât și familiile duc o luptă permanentă, însă mamele sunt personajele principale, eroinele care fac eforturi supraomenești, cele care trec prin stări psihice de neimaginat, intense și profunde și de multe ori la limita suportabilității.

Colectivul Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara vrea ca bebelușii prematuri să aibă mămici fericite. Calitatea vieții acestor mame de copii născuți prematur poate fi îmbunătățită substanțial prin: amenajarea biberoneriei la standarde conforme cu prevedirile legilor în vigoare; psihoterapie individuală și de grup; oferirea de condiții de cazare adecvate mamelor însoțitoare.

Rotary Cetate Timișoara își propune să doteze bucătăria de lapte cu pompe de muls sau aparate de purificare a aerului pentru înlăturarea riscului de infecții. În prezent, locul în care se prepară laptele pentru nou-născuții care nu pot fi alăptați funcționează într-un spațiu impropriu din punct de vedere igienico-sanitar și nu respectă circuitele legale din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 914/2007. Conform acestui ordin este necesară amenajarea unei bucătării specializate („biberonerie” sau „bucătărie de lapte”), organizată şi conformată capacităţii secţiei. Spaţiile componente ale bucătăriei de lapte se amenajeaza ţinând seama de echipamente și pentru a facilita  fluxul tehnologic:

  1. a) primirea, spălarea şi sterilizarea biberoanelor/componentelor pompelor de muls;
  2. b) prepararea laptelui;
  3. c) umplerea biberoanelor, răcirea, distribuţia acestora;
  4. d) anexe pentru depozitare;
  5. e) camera de muls.

Dotări necesare: plita prin inducție, pompe de muls, autoclav pentru sterilizator și aparate de purificarea aerului pentru înlăturarea riscului de infecții.

Nou-născuții internați în secția de Neonatologie și Terapie Intensivă Neonatală au nevoie de o biberonerie nouă pentru îmbunătățirea condițiilor de primire, preparare și distribuire a laptelui.

În prezent la Maternitatea Bega sunt recuperați anual între 80-100 de nou-născuți cu prematuritate extremă (cu vârsta gestațională cuprinsă între 24-32 de săptămâni și cu greutatea la naștere cuprinsă între 500-1500 gr.), a căror durată totală de recuperare poate fi de 30-90 de zile sau mai mult, în funcție de gradul de imaturitate şi/sau de patologia asociată, cu rezultate și indicatori de performanță la standarde comunitare.“Cu pași mărunți, dar extrem de importanți, noi, împreună, Clinica Universitară Bega și Rotary Club Timișoara Cetate, putem ridica ștacheta în ceea ce privește îngrijirea nou-născuților prematuri în România. Evoluția acestor prematuri depinde de starea de sănătate fizică și psihică a mamei. O mamă care depășește cu bine perioada de prematuritate va răspunde cu ușurință și cu lejeritate necesităților de afecțiune și atașament ale copilului ei. Dacă nu se intervine imediat după naștere la aceste mame, din punct de vedere psiho-comportamental, pe termen lung, la copil, pot apărea probleme de comportament, întârziere în dezvoltare, depresie și anxietate”, spun reprezentanții Clubului Rotary Timișoara.

Biberoneria Bega este un proiect unic în România.

Implicarea Clubului Rotary Cetate ar însemna nu doar o viață mai bună și mai simplă pentru mamele copiilor prematuri care nasc la maternitatea de pe Victor Babeș, ci și o premieră națională și, cel mai probabil, un proiect pilot care va fi implementat ulterior și în alte maternități din România.

Estimare costuri proiect “ Mămici fericite – bebeluși sănătoși !”

Dotare echipament: 4 pompe profesionale de muls 9000 euro; 3 aparate de purificare a aerului 1500 euro; 1 serilizator autoclave 4000 euro.

Dotare mobilier – 2000 euro; modernizare acces  – 5.000 euro.

Saloane mame însoțitoare.

Dotare aparatură – 3 frigidere, 3 televizoare: 1000 euro

Dotare mobilier – Crucea Roșie Română Filiala Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here