LA MULȚI ANI TIMIȘOARA! 102 de administrație românească în cel mai frumos oraș al țării

Se împlinesc, astăzi, 102 de ani de la intrarea Timișoarei sub administrație românească!

După finalul Primului Război Mondial și destrămarea Austro-Ungariei, la 1 Decembrie 1918, în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia, populația majoritară a Banatului proclama, alături de celelalte teritorii ale spațiului istoric românesc intracarpatic, unirea cu România. Dar a mai trecut ceva timp până când unirea (și nu a întregii provincii istorice) a devenit și efectivă. Administrația română s-a instalat în Banat la 28 iulie 1919.

La 3 august 1919, la ora 8:30, primele unități ale armatei române, sub comanda colonelului Virgil Economu, au intrat în Timișoara. Intrarea în capitala Banatului s-a produs pe Calea Dorobanților de azi, pe sub un arc de triumf. Armata a fost apoi primită de oficialitățile locale și de reprezentanți ai minorităților, în piața din centrul orașului, care de atunci se va numi Piața Unirii. Era o zi de duminică. Convoiul trece urmând actuala linie de tramvai şi se opreşte în faţa bisericii Sfântul Ilie, unde este aşteptat de proptopopul Timişoarei, preot Ion Oprea. “Ne închinăm în faţa drapelului vostru. Trăiască regele şi regina! Trăiască Alteţa sa Principele Carol! Trăiască România Mare!”, a spus preotul.

“Nu sunt cuvinte să exprime ceea ce simţim acum. Prea mari sunt clipele şi prea mici făpturile. Trăind pe alte câmpii şi sub alte ceruri, am avut unul şi acelaşi dor: pentru acel dor, fiecare din noi am adus jertfele noastre. Pe lângă idee şi credinţă, una cu ale dumneavoastră, am avut şi putere, rege şi armată. Mă simt umil în faţa lui Dumnezeu pentru fericirea ce mi-a hărăzit – să intru în Cetatea Banatului”, a spus colonelul Economu.

Prin Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 1920, se oficializa unirea celei mai mari părți a Banatului cu România (devenită deja România Mare). În 1999, Consiliul Local Timișoara a decis ca data de 3 august să devină Ziua Timișoarei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here