În 3 august 1919, trupele române au intrat în Timişoara, iar Banatul a intrat în graniţele României, ziua de 3 august fiind declarată Ziua Timişoarei.

În anul 1999, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 a fost stabilită data de 3 august ca fiind Ziua Timișoarei. Pe 3 august 1919, un batalion al Armatei Române condus de colonelul Virgil Economu intra în Timişoara și consfințea astfel întregirea României cu o mare parte a Banatului.

Cronicile acelor vremuri arată că, pe 3 august 1919, la porțile orașului, ajunseseră să întâmpine oastea română aproape 100.000 de români veniți din toate părțile Banatului. 900 de tineri călare întâmpină oastea română pe acordul „Răsunetului” lui Andrei Mureșanu, actual imn al României. În oraș, Economu este așteptat de proaspătul prefect Aurel Cosma, numit în funcţie pe 28 iulie, zi în care a fost instaurată administraţia română într-o parte a Banatului, incluzând Timişoara.

Cu o zi înainte, pe 27 iulie trupele sârbe care ocupaseră timp de opt luni întregul Banat părăseau Timișoara. Avocat și om politic, Cosma fost un mare apărător al drepturilor românilor din Banat, fiind participant la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

Evenimentele zilei

Ora 9:00 Piața Petru Maior, la monumentul lui Virgil Economu – ceremonial militar și religios, depuneri de coroane

Ora 11:00 Piața Unirii, în fața Muzeului de Artă – ceremonial militar și religios, alocuțiuni, defilarea detașamentului de onoare

Ora 11:30 Concert de fanfară-muzică militară a Brigăzii 18 Cercetare Supreaveghere “Decebal”

Ora 13:00 Sala Filarmonicii Banatul – Ședința festivă a Consiliului Local al Municipiului Timișoara, dedicată Zilei Orașului.

În cadrul ședinței va fi decernat titlul de Cetățean de onoare al Municipiului  Timișoara următoarelor personalități:

Teodor Stanca – fost deținut politic, lider al mișcărilor de protest studențești din Timișoara din 1956 împotriva invaziei sovietice în Ungaria;

Petru Mirciov – exponent al vieții civice timișorene, fost deportat în Bărăgan;

Cornelia Fiat – exponentă a vieții civice timișorene, fostă deportată în Bărăgan;

Ignaț Iosif Fischer – personalitate civică și culturală timișoreană de etnie germană, fost deportat în URSS;

Iosif Rotariu – personalitate a fotbalului românesc și timișorean;

Silviu Oravitzan – artist bănățean de renume internațional.

Cu toţii au confirmat prezenţa la eveniment

De la ora 20.00, în Parcul Rozelor vor concerta, Ansamblul Timișul & Traian Jurchela, Pera Todorovici, Doriana Talpeș, Bela Todor, Renate Binkitsch, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano. Invitatul special al serii este KALUSH ORCHESTRA din Ucraina, câștigătorul EUROVISION 2022. Aflați în turneu în Europa și în America, KALUSH ORCHESTRA cântă pentru prima dată în România.

Articolul precedentAcademia Politehnica Timișoara, în cantonament la Vârșeț
Articolul următorTop 4 cele mai bune locuri de munca in 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.