Premiera medicala! Laboratorul de Simulatoare al Facultății de Medicină, inaugurat. O investiție de 1.200.000 lei

UMF

Vesti bune! Laboratorul de Simulatoare al Facultății de Medicină a fost inaugurat astazi. In ultimii ani, Facultatea de Medicina Dentara a trecut printr-un amplu proces de modernizare menit sa o mentina in fruntea clasamentului facultatilor de profil din Romania.

Specialitatea Medicinei Dentare este una extrem de complexa si care necesita dotari costisitoare. Astfel, conducerea UMF Timisora a luat decizia de modernizare a capacitatilor de simulare si tratament a facultatii in vederea adaptarii la noile tehnologiii introduse si la situatia pietii muncii din Romania.

Noul laborator este dotat cu 24 pozitii de lucru care permit desfasurarea simultana a stagiilor cu 3 grupe de studenti, fiind adaptat la numarul  in crestere a celor care studiaza aceasta specialitate. Investitia a fost de peste 130.000 euro, din fonduri proprii ale UMF. De asemenea, laboratorul este dotat cu tehnica de calcul moderna care permite urmarirea simultana de catre studenti a demonstratiilor cadrelor didactice, cu sisteme de aspiratie, cu micomotoare si lumini care reproduc exact lucrul pe un unit dentar cu pacienti. Astfel se pot dobindi cunostinte si abilitati care in lipsa unui astfel de laborator ar fi necesitat timp si riscuri mult mai mari. Dat fiind faptul ca romania are un excedent de medici stomatologi in marile orase, gasirea unui numar adecvat de pacienti este o provocare pentru studenti. Existenta unui astfel de laborator poate compensa si aceste lipsuri. “Este un laborator in care actul medical se desfasoara prin simulare. Pe pacienti nu se va simula, va fi real. Laboratorul ii va ajuta pe student sa creeze acele situatii virtuale, dar foarte apropiate de realitate”, sustine rectorul UMF, prof. univ. dr. Marius Raica.

Laboratorul poate fi utilizat si pentru desfasurarea de cursuri postuniversitare deoarece permite efectuarea de simulari complexe, putand fi conectat direct la baza de date a computer-tomografului si la sala de chirurgie a disciplinei de implantologie. Aceste cursuri se adreseaza medicilor specialisti.

Astfel, in laborator se pot desfasura cursuri destinate multor specialitati ale medicinei dentare, si va putea fi si inchiriat pentru diferite evenimente organizate de societati sau companii, generand venituri care sa amortizeze investitia. Nici o alta universitate din tara nu dispune de o astfel de dotare complexa si integrata.

La Facultatea de Medicina Dentara studiaza aproximativ 300 de rezidenti din strainatate.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here