Desigur, nu joacă fotbal şi nici un alt sport de echipă, aşadar este un „necunoscut”. Pe el în interesează mai mult orele petrecute în barca de canotaj, să trudească până la epuizare şi să lupte pentru sine, pentru Timişoara, pentru Timiş, pentru România. Vorbim de un sportiv extraordinar, de un sportiv puternic de doar 18 ani, care are tot viitorul în faţă pentru a bate ape, lacurile, mările şi oceanele. Vorbim de Laurenţiu Danciu, un canotor deosebit cu rezultate de excepţie.
Descoperit din 2015 de profesorul emirit Zlatomir Balojin, eroul acestui articol, a bătut toate aşteptările devenind peste noapte un sportiv de top, deşi are puţină experienţă, dar multă ambiţie şi mii de ore petrecute în barcă.
Laurenţiu a devenit deja Campion Mondial de juniori în barca de 2, vicecampion european în barca de 4, tot la juniori, campion naţional la „solo”, la seniori (!) deci un poli-canotor. Plus rezultate bune şi în barca de 8. Cel mai nou rezultat a venit de la Jocurile Olimpice ale Tineretului disputate la Buenos Aires, în Argentina. Acolo, alături de Florin Fântânaru a obţinut medalia de argint, la doar o zecime de secundă în spatele învingătorilor, rezultat care îl mobilizează pe mai departe.
„Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi vreau să merg mai departe pe acelaşi drum. Visul meu este bineînţeles Jocurile Olimpice de la Tokyo şi o medalie olimpică la seniori. Dar mai am mult de muncit până acolo”, a spus astăzi sportivul bănăţean, care a fost premiat de Consiliul Judeţean Timiş, dar şi de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Timiş.
„Este un băiat muncitor şi ambiţios. A realizat multe în timp scurt şi cluburile din Bucureşti se bat pentru el, dar noi ne dorim să-l ţinem aici”, a spus profesorul de la CSM Timişoara, Balojin.
O şansă ca talentele să nu se mute peste Carpaţi este realizarea proiectului de la Surduc, o pistă pe care să se bazeze şi sportivii din loturile olimpice. Planul este făcut, banii sunt pregătiţi, dar birocraţia întârzie începutul lucrărilor.
„Şi noi ne dorim foarte mult acest proiect, pe care sperăm să-l terminăm în următorii ani. Studiul de fezabilitate este făcut, banii în cont, dar încă nu s-a primit OK-ul. Sperăm să demarăm lucrările în 2019, mai ales că avem şi girul Federaţiei Române de Canoraj, condusă de Elisabeta Lipă”, a spus Traian Stancu, vicepreşedintele CJT şi un mare susţinător al canotajului timişean.
Până atunci, rămâne de văzut dacă suntem în stare să ne ţinem talentele aproape, sau acestea vor pleca spre alte zări, la mai bine, ca în alte cazuri.