Mai multe blocuri din Timisoara vor fi reabilitate termic pe bani europeni

ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat joi, 28 februarie, contractele de finanțare pentru trei proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice în sectorul rezidențial, pentru zece blocuri de locuințe.

Acestea sunt: Martir Ioan Stanciu nr. 2 – Calea Martirilor 1989 nr. 31 (regim de înălțime S+P+4E). Științei nr. 3-5 (S+P+4E). Splaiul Nicolae Titulescu nr. 10A (S+P+8E). Măslinului nr. 11 sc. A și B (S+P+4E). Cernăuți nr. 10, 12, 14 (S+P+4E). Topologului nr. 5 sc. A și B (S+P+4E).Topologului nr. 1, sc. A (S+P+4E). Argeș nr. 4 (S+P+3E). Cetății nr. 30 (S+P+4E). Răsăritului nr. 5 (S+P+4E)

Sunt investiții care vor conduce la diminuarea consumului de energie pentru încălzirea apartamentelor, reducerea emisiilor de CO2 și, bineînțeles, îmbunătățirea aspectului urbanistic al municipiului Timișoara.

Este un program care va beneficia cu siguranță de o continuare și de o alocare consistentă și pe următorul ciclu de finanțare. Se încearcă diversificarea instrumentelor financiare oferite către zona de reabilitare rezidențială, pentru a putea cuprinde cât mai multe dintre locuințele care au nevoie de astfel de intervenții. Se va pune accent, de asemenea, și pe creșterea procentului de energie recuperată și redusă prin aceste reabilitări, inclusiv prin accesarea unor noi tehnologii”, a punctat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Proiectele sunt finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 3 –  Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul de locuințe. Operațiunea A – Clădiri rezidențiale.

Valoarea totală a celor trei proiecte este de 9.706.410,26 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 4.687.402,60 lei. Perioada de implementare este de 19 luni, respectiv 20 de luni, în funcție de complexitatea intervențiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here