Marilen Pirtea este decis să nu renunțe la mandatul de rector și nici de deputat pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Rectorul UVT este primul pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților.

Acesta a susținut astăzi prima conferință de presă, de când s-a înscris în PNL Timiș. Adeziunea acestuia a fost semnată anul trecut în octombrie. “Singura politică pe care am făcut-o a fost politica educațională. Niciodată nu am afirmat că am fost membru de partid. Ce înseamnă să fii membru de partid? Să semnezi o adeziune, să plătești cotizație, etc. Nu am semnat niciodată o adeziune. Știu că statutul din 2008 al PDL era ca președinții comisiilor de specialitate să fie membri de partid, nu simpatizanți. Întelegerea pe care am avut-o cu președintele Constantin Ostaficiuc a fost să fiu o excepție, pentru că nu doream să mă implic în partid. Singura mea adeziune semnată ca și membru al unui partid este în noul PNL”, explică rectorul UVT.

În prezent, funcția de rector este compatibilă cu cea de deputat. Dacă va fi nevoit să aleagă, Marilen Pirtea susține că nu va renunța la conducerea universității in favoarea Parlamentului.

Dacă veți avea de ales între mandatul de rector și cel de deputat, ce veți face?

Decizia de a candida la Camera Deputaților am luat-o în contextul actual, în care o persoană poate exercita în același timp ambele mandate, și cel de rector al unei universități, și cel de parlamentar. Consider că, mai mult sau mai puțin conștient, pregătirea profesională este determinantă pentru modul în care ne raportăm la societate și că politica românească are nevoie de profesioniști și de specialiști pentru dezvoltarea de politici publice. Am făcut pasul spre politică în contextul în care profesioniști din mai multe domenii economice au fost încurajați să se implice în administrație și în politică, iar impactul lor este vizibil în calitatea guvernării. De multe ori, în activitatea profesională, dar mai ales în activitatea managerială, am fost limitat nu de potențialul echipei din care am făcut parte, ci de cadrul legislativ sau contextul de politici. Mi-am dat seama că nu pot obține mai mult fără să mă implic în deciziile care determină constrângerile și stimulentele la care ne raportăm. Gândirea mea este puternic influențată de școala care m-a format, reperele mele sunt și vor rămâne în continuare ancorate în valorile universitare. Nu este momentul să avansez răspunsuri la situații ipotetice precum cea a incompatibilității dintre funcția de rector și cea de parlamentar. Consecvent tuturor declarațiilor făcute și valorilor în care cred, nu voi reanunța niciodată la mediul academic”, transmite rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Cum veți gestiona relația dintre UVT și politică?

Știu că este dificil în spațiul public românesc, dar aș vrea să fac foarte clar distincția între Rectorul Universității de Vest din Timișoara și Marilen Gabriel Pirtea, persoană privată. Candidez la Camera Deputaților în nume personal, nu ca rector. Universitatea de Vest din Timișoara, a fost și va rămâne o universitate implicată în societate, o agora, un spațiu de dezbatere, păstrând distanța față de acțiuni partizane politic și independența față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice. UVT va contribui la proiectele de dezvoltare a orașului și a regiunii, rămânând fidelă principiilor autonomiei universitare și a libertății academice. UVT va fi echidistantă față de toți actorii care își dispută puterea în societate: partide, sindicate, societate civilă sau asociații profesionale”, a mai adăugat Marilen Pirtea.

Articolul precedentBărbat prins cu alcoolemie 1,04 mg/l la volan. Ce explicații le-a dat polițiștilor
Articolul următorÎncep înscrierile comercianților pentru Târgul de Crăciun de la Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.