Modificări legislative privind contravenţiile silvice

Guvernul a adoptat prin Ordonanța de Urgența o nouă lege a contravențiilor silvice. În acest fel vor fi limitate defrișările ilegale, iar statul poate controla mai bine acest aspect.

Începând cu data de 20 octombrie 2016, Legea nr. 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice a fost completată şi modificată, astfel că în noul format au fost aduse noi modificări privind sancţiunile aplicabile pentru săvârşirea contravenţiilor silvice.

Astfel, tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori, puieţi, pomi de Crăciun, ori lăstari, din fondul forestier naţional sau tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori de pe terenurile cu vegetaţie forestieră din afara fondului forestier naţional, dacă valoarea prejudiciului adus , stabilită conform legii, este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei. Se exceptează seminţişul utilizabil vătămat în parchetele autorizate la exploatare în limitele de suprafaţă admise, prevăzute în instrucţiunile privind termenele, modalităţile şi perioadele de colectare, scoatere şi transport al materialului lemnos.

Faptele prevăzute mai sus constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de la 3 până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.

Mijloacele de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase care nu au provenienţă legală conform normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, se confiscă.

Refuzul expeditorului de a plăti cheltuielile de transport al materialelor lemnoase confiscate în condiţiile legii, la locul de păstrare în custodie stabilit de agentul constatator.

Refuzul transportatorului de a transporta materialele lemnoase confiscate/reţinute în vederea confiscării la locul indicat de agentul constatator.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş, aduce la cunoştinţă tuturor cetăţenilor implicaţi în activităţi de exploatare, transport, depozitare şi comercializare a materialului lemnos de pe întreg teritoriul judeţului Timiş, că în perioada imediat următoare, se vor desfăşura împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei Silvice Timiş, activităţi de informare privind noile reglementări legislative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here