Teatrul Național din Timișoara își afirmă propria personalitate și merge mai departe într-un mod personal, instituția trăind, marți, un moment istoric. Este pentru prima dată când Teatrul are propria sa clădire, după ce Guvernul României a aprobat în ședința de marți, 29 noiembrie 2016, o Hotărâre care stabilește înscrierea Sălii 2 în inventarul bunurilor din domeniul public al statului și în administrarea Teatrului Național.

Sala 2 funcționează în fostul manej imperial din vremea împărătesei Maria Theresia, devenit în comunism sală de sport, cvasi-abandonată după Revoluție. Amenajarea spațiului (atribuit Teatrului Național pentru 49 de ani prin Hotărârea Consiliului Local nr. 46/26.02.2008) ca sală de teatru s-a făcut cu aportul financiar al Ministerului Culturii, Sala 2 fiind inaugurată în 25 ianuarie 2010, cu o nouă configurație interioară.“Teatrul Național Timișoara are propria identitate, redefinită prin Sala 2. Este pentru prima dată când teatrul are clădirea sa. Sunt convinsă că transferul acesta va însemna deschiderea unei noi etape în viața acestui teatru”, a declarat  managerul instituției, Ada Hausvater.

Votul Guvernului de marți are o mare încărcătură simbolică, având în vedere că spațiul teatral din Parcul Civic a dovedit că orice vis poate deveni realitate. Prin multifuncţionalitatea sa şi prin capacitatea sa de adaptare şi transformare, Sala 2 a devenit locul în care Naționalul timișorean a deschis polemica modernității teatrului. La inaugurare s-a lansat ideea candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, iar în aceeași sală, în 2011, a fost constituită Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

De aproape un deceniu, pe scena Sălii 2 se spun unele dintre cele mai frumoase povești ale lumii, prin vocea actorilor Teatrului Național din Timișoara și a unei remarcabile serii de regizori din România și din străinătate. ”De anul acesta, înțeles de Consiliul Local al Municipiului Timișoara, de Primăria  Timișoara și de Guvernul României, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara are o adresă unică de suflet, un spațiu care a inspirat și va inspira artiști din toată lumea, sper, pentru totdeauna, în artele spectacolelor”, a mai adăugat Ada Hausvater.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Articolul precedentToate mijloacele de transport în comun vor circula conform programului de duminică
Articolul următorS-a deschis Târgul de cadouri pentru sărbătorile de iarnă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.