Motocultor sau motosapă? Diferențele dintre cele două și cum faci alegerea potrivită pentru grădina sau ferma ta

Vestul României este cunoscut drept o zonă cu teren roditor, iar persoanele care dețin pământ care poate fi cultivat sunt îndemnate constant să începe să profite de acesta, fie pentru a se bucura de legume și fructe proaspete, fie pentru a le vinde mai departe către persoanele care nu au norocul de a deține pământ pe care să îl poată cultiva. Așadar, indiferent dacă ești deja un adevărat pasionat în ceea ce privește agricultura sau dacă te afli abia la început și îți dorești să înveți mai multe, o parte esențială în obținerea recoltelor bogate este folosirea uneltelor și utilajelor potrivite.

Acestea nu doar că vor ajuta solul să fie mai sănătos și plantele să prindă rădăcini, dar te vor ajuta să economisești mult timp. Două dintre utilajele indispensabile în agricultura sunt motosapele și motocultoarele. Totuși, ai nevoie de amândouă sau unul dintre ele este îndeajuns pentru nevoile tale?

Iată care este rolul fiecărui utilaj și cum poți să îți dai seama care dintre ele este mai potrivit nevoilor tale:

Este esențial să știi că ambele utilaje sunt folosite pentru a întreține și pregăti pământul pentru plantarea legumelor. Totuși, un motocultor are o putere mult mai mare și poate beneficia, în anumite cazuri, de diverse accesorii care îl fac potrivit pentru un număr mai ridicat de fermieri. Este folosit pentru terenurile de dimensiuni mai mari. Scopul principal al acestuia este de a forma rândurile unde vor fi plantate legumele, putând fi, de asemenea, folosit mai apoi și pentru plantarea propriu-zisă. În ceea ce privește aspectul, un motocultor este mai mare decât o motosapă. Poți să vezi în oferta de pe Atomico.ro mai multe modele de utilaje agricole din această categorie. Bineînțeles, motocultorul fiind destinat pentru suprafețele întinse și având o capacitate ridicată de lucru, prețul este, adesea, mai ridicat, comparativ cu prețul unei motosape. Mai poate fi folosit, în plus, pentru aerarea pământului și pentru încorporarea în acesta a îngrășămintelor sau a compostului.

În ceea ce privește motosapa, scopul principal al său este de mărunțire a terenului, de pregătire a acestuia pentru legumele care urmează să fie plantate. În cazul în care pământul este moale, motosapa poate fi folosită și pentru arat. Este recomandată persoanelor care dețin un teren de dimensiuni reduse, nefiind destinat fermierilor cu terenuri întinse. Trebuie să iei în considerare și faptul că ea nu reușește să pătrundă la aceeași adâncime precum un motocultor. 

Așadar, acum că ai aflat aceste informații, poți lua decizia corectă între un motocultor și o motosapă. Pentru a face alegerea potrivită pentru tine, este necesar să ai în vedere scopul fiecărui utilaj, dar și dimensiunea terenului pe care îți vei dori să îl folosești. Ține cont și de bugetul pe care îl ai și vei reuși, cu siguranță, să iei cea mai bună decizie! 

Indiferent de alegerea pe care o vei face, nu uita că este necesar să îți protejezi întotdeauna ochii în momentul în care folosești utilaje agricole și să respecți instrucțiunile de folosire pentru a evita orice accident care poate apărea.

 

Sursa foto: Shutterstock.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here