Muzeul Național al Banatului prezintă expoziția „Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30”

Muzeul Național al Banatului organizează în perioada 16 noiembrie 2018 – 15 ianuarie 2019, la Bastion, expoziția „Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30.”

Expoziția reprezintă o premieră pentru cercetarea antropologică din România anilor 1930 și își propune să familiarizeze publicul larg și tinerele generații cu istoria antropologiei, pornind de la premisa că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei mai bune înțelegeri a perioadei interbelice în general și a dezbaterilor despre identitatea națională și specificul etnic în particular.

“Alături de materialele culese de antropologii români ai perioadei respective: Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include și studiul realizat de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc MARIENFELD (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933-1934. Informațiile despre șvabii din Marienfield, oferite de Muzeul de Istorie Naturală din Viena sunt completate de cercetările făcute de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner și Wilhelm Schunn referitoare la problemele biologice ale sașilor ardeleneni din aceeași perioadă”, transmit reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului.

Este pentru prima dată când aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunități etnice din România este abordat și prezentat publicului din țara noastră prin intermediul unei expoziții realizate de curatorul dr. Marius Turda, profesor de istoria biomediciniei și istoria ideilor la Universitatea Oxford Brookes.

Expoziția reprezintă rodul colaborării mai multor instituții internaționale: Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK și va fi vernisată sâmbătă, 17 noiembrie 2018, ora 12.00, la sediul Muzeului Național al Banatului, Bastionul Maria Theresia.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here