Studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale de la Universitatea Politehnica Timișoara s-au evidențiat, în ultima perioadă, în mai multe concursuri de specialitate importante, la care au participat și au obținut premii importante.

La cea de-a VII-a ediție a concursului „TeChallenge”, cu temele „Tehnologiile Viitorului în Smart City” și „Industria 4.0”, desfășurat la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, trei echipe au reprezentat Universitatea Politehnica Timișoara, două dintre ele fiind distinse cu premiul 3, iar cea de a treia obținând o mențiune, după cum urmează:

  • Premiul 3 – Echipa „Fountains in the sea (F.I.T.S)” compusă din Boroica Vasile (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, specializarea Electronică Aplicată, Anul 4), Catrinoiu Daria (Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Mobilier și Amenajări Interioare, Anul 3), Lovasz Karla-Elisabeth (Facultatea de Mecanică, masterandă, Sisteme Robotice cu Inteligență Artificială, Anul 1), Tănase Ioana Antonia (Facultatea de Arhitectură și Urbanism, masterandă, Tendințe, Mobilier și Tehnologii noi în Arhitectura de Interior, Anul 2), Sorescu Valentin-Petru (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, masterand, Tehnologii Multimedia, Anul 1). Proiectul prezentat a fost o macheta realizată prin imprimare 3D a celor mai importante clădiri istorice din centrul orașului Timișoara. Macheta a devenit o hartă interactivă tridimensională, prin care s-a utilizat o combinație între tehnologie, artă și istorie pentru a evidenția clădirile și obiectivele istorice importante ce au prins viață prin intermediul tehnologiei IoT.
  • Premiul 3 – Echipa „Solar Encrypt” – Preda Bogdan (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, specializarea Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații, Anul 3), Silviu Pașca (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, specializarea Electronică Aplicată, Anul 3) George Fofiu, student UVT. Proiectul a constat în dezvoltarea unui dispozitiv alimentat cu energie solară care să servească drept server cloud privat, VPN și mediu de comunicare în zonele fără semnal GSM folosind semnalul transmis prin unde radio.
  • Mențiune – Echipa „Autonomous driving vehicle” – Medrea Raluca Maria (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, specializarea Electronică Aplicată, Anul 4), Bodea Paul Avram (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, specializarea Electronică Aplicată, Anul 4), Schuldesz Paul (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, masterand iDATA, Anul 1), Bancă Răzvan (Facultatea de Mecanică, Mecatronică și Robotică, Anul 3). Proiectul prezentat a fost o mașinuță electrică controlată de un Raspberry Pi care se ghidează pe drum cu ajutorul unei camere video.

Concursul a fost sponsorizat de compania Honeywell, iar fiecare echipă a primit o bursă în valoare de 10000 lei pentru implementarea propriului proiect.

La Universitatea din Craiova a fost organizată „Săptămâna electronicii”, cu mai multe evenimente sub egida IEEE (Institutul Inginerilor Electrotehniști și Electroniști). De la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale (ETcTI) din cadrul Universității Politehnica Timișoara (UPT) a participat o delegație care i-a inclus pe prof. dr. ing. Dan Lascu – decanul facultății, prof. dr. ing. Mihaela Lascu, as. ing. Magdalena Marinca, as. ing. Elisei Ilieș, fiz. as. ing. Septimiu Lica, stud. ing. Raluca Grozoni (anul II master Sisteme încorporate automotive), stud. Vasile Boroica (anul IV Electronică Aplicată), stud. Mihai-Vasile Popescu (anul IV Electronică Aplicată), stud. Albert-Patric Barbu (anul III Electronică Aplicată) și stud. Daniel Marpozan (anul III Electronică Aplicată).

Unul dintre evenimente a fost concursul Tehnici de Interconectare în Electronică (TIE) 2023, ediția a 32-a. Acest concurs este conceput ca o probă de 4 ore, în timpul căreia competitorii trebuie să proiecteze pe calculator un prototip al unui echipament electronic, în special partea de cablaj imprimat, care este structura de interconectare. Anul acesta s-a cerut proiectarea unei plăci electronice tip PCI Express ce comunică pe interfața M2 și implementează inclusiv comunicații fără fir. Această placă de extensie se poate conecta la un laptop sau alt dispozitiv cu microprocesor și este utilă la implementarea a „Internet of Things” – IoT.

După evaluarea lucrărilor studentul Albert-Patric Barbu a câștigat premiul III. De asemenea, el a fost recompensat și cu un certificat de competențe în proiectarea plăcilor de cablaj imprimat (printed circuit board – PCB) din partea Asociației de conexiune între industriile electronice (IPC), certificat extrem de apreciat pe piața muncii. Subliniem că și anul trecut un student al Facultății ETcTI din UPT a câștigat tot premiul III.
Lotul facultății ETcTI Timișoara ce a participat la concursul TIE a fost pregătit de către fiz.as.ing. Septimiu Lica.

Un alt eveniment important a fost „International Symposium for Design and Technology in Electronic Packaging (SIITME)”, ediția 29, cel mai tânăr participant fiind studentul Mihai-Vasile Popescu, care a prezentat 2 lucrări științifice. Facultatea ETcTI încearcă în mod proactiv să încurajeze studenții să se implice în activități de cercetare, să experimenteze tehnologii noi și, astfel, să pregătească ingineri competenți.

Articolul precedentMersul pe bicicletă şi educaţia rutieră, piloane principale în Fondul RO Bike Valley ediția 2023-2024
Articolul următorPodul peste canalul ANIF de la Tapia se închide

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.