Academicianul Ion Boldea, unul dintre cei mai reputați profesori ai Universității Politehnica Timișoara și adevărat formator de școală în domeniul mașinilor electrice și a electronicii de putere, a primit o nouă recunoaștere internațională, prin publicarea, de către prestigioasa editură CRC Press, din Statele Unite ale Americii, a volumului „Linear Electric Machines, Drives, and MAGLEVs Handbook”, ediția a II-a.

Bazată pe experiența didactică de peste 50 de ani a autorului Ion Boldea, această carte include formule și metode care o fac o resursă deosebit de utilă și cuprinzătoare pentru folosirea în cercetare, dar și pentru dezvoltarea și testarea soluțiilor inovatoare la noile provocări industriale în controlul automat al mișcării electrice liniare.

Pe parcursul a 23 de capitole, volumul prezintă numeroase exemple de proiectare și control, cu specificații practice, care permit cititorului accesul profund și rapid la o metodologie practică, dar completă, unitară în proiectarea și controlul mașinilor electrice liniare pentru diverse aplicații.

Cea de-a doua ediție a cărții se concentrează pe aspectele tehnice ale diferitelor tipuri de mașini electrice liniare în strânsă relație cu aplicații specifice prin exemple numerice de modelare, proiectare, control și testare, cu rezultate reprezentative ample din literatură, industrie și unele dintre contribuțiile autorului.

Acad. Ion Boldea a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate. A publicat peste 50 de articole în reviste americane şi englezeşti şi peste 150 de lucrări la conferinţe internaţionale IEEE. Laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române în 1976 (la 31 de ani), cu prima carte publicată în SUA, Ion Boldea a fost ales, în 2002, membru plin al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, iar în anul 2004 a devenit membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Salzburg. De asemenea, din 2010 a fost ales Fellow al IEEE Committee, fiind singurul membru din România şi primul din Europa de Est. În 2015 a primit premiul Nikola TESLA, instituit în 1975, care se acordă în fiecare an unui reputat cercetător pentru „contribuții excepționale la generarea și utilizarea energiei electrice”.

Profesorul Ion Boldea a inventat şi a realizat în ţară, la Universitatea Politehnica Timișoara, primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. De asemenea, a inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială.

Articolul precedentAtenţie, Eticheta Roşie subliniază obligativitatea colectării separate a deșeurilor în Timiş
Articolul următorAquatim are perioade noi de autocitire a contoarelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.