O nouă criză de vaccinuri la spitalele din Timiș

Spitalele din Timiș se confruntă cu o nouă criză de vaccinuri. Este vorba de vaccinul Hepatic B pediatric și cel Hexavalent.

Direcția de Sănătate Publică Timiș a cerut la finalul anului trecut 12.300 de doze de vaccin Hepatic B și 8.100 de doze de vaccin Tetravalent, însă acestea nu au fost trimise.“Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate. Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul”, spune prof.dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății,  situația vaccinurilor din Calendarul obligatoriu de vaccinare la data de 31 decembrie 2016 este astfel:

Vaccinul BCG- stoc de 350.000 doze la nivel național, stoc suficient. Ministerul Sănătății va demara procedurile de achiziție pentru anul 2017 după alocarea bugetului.

Vaccinul hepatitic B pediatric- stoc de 22.300 doze la nivel național. În prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. Ministerul Sănătății a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE.

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion – stoc de 200.000 doze la nivel național. În județele unde produsul este în curs de consumare se vor realiza redistribuiri. În Timiș este asigurat suficient acest vaccin.

Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat – stoc epuizat, din pricină că în 2016 nu a fost achiziționat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here