Crăciunul este celebrat peste tot în lume și fiecare popor are propriile tradiții referitoare la această sărbătoare. Unele sunt de-a dreptul stranii, dar fascinante în același timp.

Ucrainienii sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, pe 7 ianuarie. Seara, în Ajun fiecare familie se așează la masă și începe să mănânce atunci când primele stele apar pe cer. De obicei pe masă se află nu mai mult de 12 feluri de mâncare, care reprezintă câte o lună din an.

Multe tradiții se leagă de fertilitatea pământului.  De Crăciun, pe podea și sub fața de masă se asează semințe de grâu.

Ucrainienii obișnuiesc să pună în bradul de Crăciun și un păianjen cu pânză. Tradiția spune că păianjenul le va aduce noroc în noul an. Legenda spune că o văduvă sărmană locuia împreună cu copiii într-o colibă. Copiii au ochit în fața colibei un pom pe care vroiau să-l împodobească de Crăciun, dar nu aveau globuri sau alte deocorațiuni. De supărare, femeia a plâns toată noaptea, iar a doua zi de dimineață, când s-a trezit a văzut că pomul era acoperit cu pânză de păianjen. În lumina soarelui, aceasta strălucea și era de o frumusețe rară. De atunci, se spune că pânza de păianjen pusă în brad este aducătoare de noroc.

În Mexic sărbătorile se desfășoară din 16 până în 24 decembrie, cele 9 zile premergătoare sărbătorii, simbol al celor 9 luni dinainte de nașterea lui Isus.

Grupuri de oameni care poartă lumânări merg în fiecare seară într-o altă casă pentru a cânta un cântec special de Crăciun. În acest cântec interpretează rolul lui Iosif și cer adăpost proprietarilor  casei, iar aceștia răspund că nu este loc. Se repetă de mai multe ori aceleași replici și în final oaspeții sunt lăsați să intre în casă. Înăuntru toată lumea sărbătorește, amploarea fiind însă diferită de la o casă la alta.

Festivitățile încep cu o rugăciune, iar apoi gazdele îi ospătează pe musafiri cu mâncare și băutură tradițională. De obicei se servește tamales. În Mexic elementul decorativ tradițional este floarea roșie numită POINSSETIA sau Crăciunița. Se poate spune că sărbătoarea Crăciunului nu se termină în Mexic până nu este sărbătorită Dia de los Reyes sau Ziua Magilor, pe 6 ianuarie.

Rosca de Reyes este un desert special, de formă rotundă și decorat cu fructe uscate, care se servește în familie cu această ocazie. În interiorul acestui desert se ascunde o figurină reprezentând fuga în Egipt pentru a scăpa de pedeapsa lui Irod.

(Foto: agentiadepresamondena.ro/ www.edu-news.ro)

Articolul precedentObiceiuri care trebuie respectate în Ziua Crăciunului să avem noroc tot anul viitor
Articolul următorCrăciunul în Belgia. Cum întâmpină credincioșii sărbătorile de iarnă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.