Sărbătoarea Crăciunului înseamnă pentru locuitorii Europei, timp petrecut cu familia, petreceri, cadouri, bucurie. Există unele obiceiuri care variază în funcţie de ţară şi de istoria fiecărui popor.

În România, Crăciunul este precedat de un post, care durează şase săptămâni. Ziua de 20 decembrie marchează Ignatul, unde conform tradiţiei, oamenii taie porcul şi pregătesc produsele specifice de Crăciun. În ziua de Crăciun, se servesc produse tradiţionale – sarmale, cozonac, etc.

În Belgia, Crăciunul are loc mai devreme decât în alte țări, pe 6 decembrie, iar moșul lor se numește Moș Nicolae. Moș Crăciun nu prea e prezent, cu toate că pe 25 decembrie copiii primesc daruri. Cadourile semnificative, cele pe care micuții și le doresc sunt primite de la Moș Nicolae.

Cina este specială prin faptul că începe întotdeauna cu o băutură însoțită de gustări. Urmează o specialitate din fructe de mare, un curcan la cuptor și un desert specific numit “Gura lui Crăciun”.

În Belgia, copiii merg din casă-n casă intonând cântece, iar apoi gazdele îi recompensează cu fructe și bomboane. Ajunul Crăciunului este o sărbătoare de familie. Unii localnici participă la slujba de la miezul nopții, așa cum se face în piața centrului orașului Bruxelles unde, indiferent de vreme, asistă în familie la aprinderea lumânărilor de la ora 12.

(Foto: Mediafax)

Articolul precedentObiceiuri ciudate de Crăciun în Ucraina și Mexic. Pânza de păianjen pusă în brad, aducătoare de noroc
Articolul următorAtenţionare de călătorie în Bosnia şi Herțegovina. Restricţii de circulaţie în Cantonul Sarajevo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.