Obiceiuri și tradiții de 8 Martie în lume

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie. A fost adoptată legal în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. În momentul de față, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în 193 de ţări.

Ziua de 8 Martie (Ziua Internațională a Femeii) este asociată cu venirea primăverii. Există o serie de tradiții și obiceiuri care diferă de la țară la țară, însă care sunt respectate cu strictețe.

În țările baltice, ziua de 8 Martie reprezintă Ziua Mamei, ziua în care oferim flori mamelor și femeilor importante din viața noastră. În Italia, pe de cealaltă parte, ziua de 8 Martie este un prilej de organizare a unor reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor.

În China, cu ocazia zilei de 8 Martie, toate femeile au după-amiaza liberă. Bărbații obișnuiesc să oferă flori și alte cadouri femeilor din viața lor. În România, ziua de 8 Martie reprezintă Ziua Mamei și Ziua Internațională a Femeilor.

Tot în Italia, de pildă, bărbații oferă femeilor de 8 Martie mimoze galbene, ideea provenind de la politicianul Teresa Mattei care a ales mimoza în locul unor flori precum lăcrămioarele sau violetele. Aceste flori se oferă în Italia încă din anul 1946, în prezent fiind oferite, alături de acestea, și prăjituri în aceeași culoare. În Portugalia, femeile sărbătoresc seara zile de 8 Martie în oraș.

Femeile din Pakistan sărbătoresc pe 8 Martie obținerea dreptului la vot și învingerea greutăților din punct de vedere cultural și religios. În China, femeile au după-amiaza de 8 Martie liberă, iar soții și colegii de muncă le oferă flori și cadouri simbolice.

În Australia, Ziua Femeii este sărbătorită prin marșuri și conferințe pe teme precum egalitatea de gen și diversitatea în toate industriile. Argentinienii sărbătoresc în prezent ziua de 8 Martie prin proteste față de violența domestică și diferențele dintre bărbați și femei. În Regatul Unit, Ziua Femeii se întinde pe trei zile, în decursul cărora au loc diverse conferințe în care se discută despre provocările timpurilor moderne.

Până la Revoluția din 1989, Ziua Femeii era cunoscută în România drept Ziua Mamei. Abia după Revoluție, această sărbătoare a revenit la denumirea de Ziua Internațională a Femeii. Cu toate acestea, în țări precum România sau Bulgaria, încă se păstrează obiceiul de 8 Martie de dinaintea căderii regimului comunist, când, de Ziua Mamei, copiii ofereau cadouri mamelor, bunicilor și învățătoarelor.

Și în prezent sunt sărbătorite femeile importante din viața noastră, fie că sunt mame sau iubite, prietene sau colege de serviciu. Există și câteva tradiții asociate cu 8 Martie. De exemplu, potrivit unui obicei, lalele violet sau roșii simbolizând culorile acestei zile sunt oferite cadou. Gingășia femeii și căldura mamei sunt adesea asociate cu începutul blând de primăvară, astfel că tradiția este ca femeile să primească în această zi buchete de flori de sezon: ghiocei, narcise, zambile, dar mai ales lalele, acestea din urmă fiind florile-mascotă ale Zilei Internaționale a Femeii.

Sunt oferite chiar și mărțișoare de 8 Martie, în cele mai deosebite modele și forme, Mărțișorul în sine fiind considerat un simbol al primăverii. Mai mult, de 8 Martie, femeile sunt răsfățate cu tot soiul de cadouri menite să le aducă un zâmbet pe chip cu ocazia primăverii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here