Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Asociația Gruppo Speleologico Carsico din San Martino del Carso, Italia, au organizat o expoziție inedită! Aceasta surprinde o latură mai puțin cunoscută a vieții cotidiene de pe frontul italian în anii Primului Război Mondial.

Astfel, la Bastionul Maria Theresia din Timișoara pot fi admirate, începând de astăzi, câteva sute de obiecte recuperate din vechile tranșee, în marea lor majoritate fiind vorba despre recipiente militare pentru apă, de tip ploscă din metal, dar și recipiente din sticlă, utilizate în anii Marelui Război.

Impresionanta colecție de obiecte pentru apă, utilizate de militari este expusă pe tipologii, în funcție de puterile militare combatante, spații mai importante fiind rezervate ploștilor armatelor italiene, austro-ungare și germane. Alături de acestea vor fi prezentate publicului și recipientele pentru apă potabilă utilizate de aliații celor două mari tabere beligerante, respectiv Antanta și Puterile Centrale.

A doua parte a expoziției va fi dedicată recipientelor pentru lichide utilizate pe frontul italian, diversitatea formelor și a coloritului fiind una cu totul deosebită. Sticlăria expusă avea o largă utilizare, de la recipiente pentru bere, lichioruri și ape minerale la sticluțe medicinale, călimări și păhărele diverse. Printre mărcile prezente în expoziție amintim ”Unicum”, ”Diana”, ”Maraschino”, dar și celebra bere de Timișoara. Exponatele, în marea lor majoritate au fost descoperite pe frontul italian de la San Martino del Carso,  regiunea Friuli-Venezia Giulia, și fac parte dintr-o colecție privată și din colecția Museo della Grande Guerra, din localitatea amintită.

”Este o expoziție inedită cu obiecte din Primul Război Modial. A fost și la Szeged această expoziție și ne-am gândit să o aducem aici și pentru publicul timișorean. Este o expoziție foarte interesantă, este vorba despre obiecte descoperite în tranșee de la San Martino del Carso, de pe frontul austro-ungar unde au murit peste 800.000 de oameni. În tranșee s-au găsit lucruri purtate de soldați, de la recipiente de apă, până la recipiente mediale, sticle de băutură, de bere, inclusiv de bere Timișoreana, pentru că se bea și această bere pe frontul austro-ungar. Este o expoziție frumoasă, pe care sper să o guste publicul din Timișoara”, a declarat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului din Timișoara.

Expoziția poate fi vizitată, la Bastionul Theresia până la sfârșitul lunii august, însă în cazul în care numărul de vizitatori va fi unul mare, expoziția poate fi prelungită.

 

Articolul precedentSorin Grindeanu a contestat excluderea din PSD
Articolul următorPrimăria Timișoara susține românii care vor să se întoarcă în țară!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.