Oficiul de Cadastru pune la punct două aplicații online! Este vorba despre Registrul agricol și Nomenclatorul stradal

Oficiul de Cadastru din Timiș trebuie să dezvolte, în perioada următoare, două aplicații online, în care să fie transferate toate datele din Registrul agricol și Registrul nomenclaturilor stradale.

Cele două proiecte care se vor implementa sunt Registrul agricol național și Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale. Agenția Națională de Cadastru a fost desemnată de către legiuitor să implementeze aceste două proiecte, iar acestea constă, fiecare în câte o aplicație electronică”, spune Horațiu Teodor, directorul Oficiul de Cadastru din Timiș.

Registrul Național al Nomeclaturilor Stradale este o necesitate la nivel de țară. Oficiul de Cadastru din Timiș trebuie să pună la punct baza de date din județ, după care orice instituție va avea acces mult mai rapid la datele privind numele străzilor din toate localitățile din Timiș.

Registrul Național al Nomeclaturilor Stradale a apărut ca o necesitate întrucât e nevoie de standardizarea denumirilor străzilor în întreaga țară. După ce se vor completa aceste baze de date, accesul este permis tuturor utilizatorilor publici și privați. De o lună și jumătate Oficiul de Cadastru a avut întâlniri cu reprezentanții primăriilor din județ, în sensul aducerii la cunoștință și desemnării persoanelor de contact, responsabililor de proiect, urmând ca în luna viitoare să se organizeze cursurile de instruire cu cei care vor completa aplicațiile. În mare, Registrul Național al Nomeclaturilor Stradal constă într-o aplicație în care se desenează pe o hartă electronică axul străzii și în dreptul fiecărei case se marchează un triunghi cu coordonate geografice, astfel încât fiecare imobil să aibă o adresă bine definită. După marcarea acestor triunghiuri pe hartă vor fi adăugate date în trecut, numele străzii, numărul imobillului și alte date”, spune Horațiu Teodor.

Și Registrul agricol va putea fi accesat online, iar la informații se va putea ajunge mult mai ușor. Unele primării din județ deja și-au trecut datele în online, însă acestea vor fi preluate și introduse în baza în care vor fi centralizate toate datele despre terenurile din județ.

Registrul Agricol Național constă în colectarea și centralizarea datelor pe care în momentul de față primăriile le păstrează în registre de hârtie, majoritatea din Timiș. Sunt și câteva primării care pe cont propriu au făcut aplicații, iar datele sunt în format electronic. Datele pe care dânșii le au nu se vor pierde, ele vor fi transferate în noul sistem astfel încât să nu se reia o muncă ce a fost deja făcută. Principalele beneficii în ceea ce privește cele două programe constă în standardizarea datelor din intrare și viteza de acces la aceste date”, mai explică Horațiu Teodor.

Conform celor de la Oficiul de Cadastru, cele două aplicații vor fi gata până la sfârșitul acestui an, când vor deveni și funcționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here