Oslo este următoarea destinație pentru echipa spectacolului Say It Now! Artiștii Naționalului timișorean vor susține două reprezentații cu spectacolul purtând semnătura regizorală a lui Marcelino Martin Valiente, pe scena Riksscenen, în 19 și 20 septembrie.

Cu această ocazie, pe aceeași scenă, echipa timișoreană va lansa volumul trilingv dedicat proiectului Say it Now!, conținând textul de spectacol în limbile română, engleză și norvegiană. Lansarea volumului, realizată cu sprijinul Ambasadei României la Oslo, reprezintă un eveniment de primă importanță pentru teatrul românesc și european: doi dramaturgi contemporani, Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente, martori ai unor realități sociale diferite, semnează împreună un text de teatru inspirat din poveștile a treizeci de adolescenți timișoreni. Piesa, ca și spectacolul la baza căruia se află aceasta, își propune să exploreze problemele tinerei generații într-o manieră care îi reprezintă cu adevărat pe protagoniști, fără însă a arăta cu degetul posibili țapi ispășitori, ci mai degrabă căutând să acopere faliile de comunicare atât de adâncite de noile realități.

Distribuţia spectacolului Say it now! îi reuneşte pe actorii Flavius Retea, Ana Munteanu şi Bogdan Spiridon, cărora li se alătură Colin Buzoianu. Coregrafia este semnată de Gunhild Bjørnsgaard, decorurile şi costumele aparţin scenografului Brage Jonassen, iar muzica este creaţia lui Sebastian Hamburger; Lucian Matei semnează conceptul video al producției, iar Ovidiu Zimcea realizează light-design-ul.

Dublul eveniment din capitala norvegiană pune punct unui proiect de anvergură al Naționalului timișorean care, având ca partener Compania norvegiană  B.VALIENTE, și-a propus să cerceteze mijloacele de expresie teatrală ca punte de comunicare cu generația neglijată a adolescenților. Finanțat printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, Say it Now! a demarat în aprilie 2015 printr-o serie de workshop-uri de artă teatrală conduse de  regizorul Marcelino Martin Valiente, ce a implicat treizeci de tineri din patru licee timișorene diferite. Poveștile explorate de aceștia în cadrul atelierelor s-au aflat la baza unui text de teatru realizat prin scriere participativă și a spectacolului Say it Now!, care a avut premiera timișoreană în  23 octombrie 2015. Impactul proiectului nu se oprește însă aici: printre rezultate se numără și volumul trilingv cu textul spectacolului, un film documentar, precum și un atelier teatral reunind tineri profesioniști de la Academia Națională de Artă din Oslo și Secția de Artă Dramatică din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Spectacolul Say it Now! se va juca pe scena Sălii 2 a Teatrului Național Timișoara în cadrul FEST – FDR2016, luni, 26 septembrie, de la ora 21.00.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Articolul precedentTaximetriștii, verificați de polițiștii locali. Ce nereguli au fost depistate
Articolul următorAmenzi de peste 60 mii lei pentru șoferii care efectuează transporturi de persoane și mărfuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.