Oul de Paște și mielul, simboluri în Banat

Gospodinele se pregătesc de vopsitul ouălor de Paște. Vopsitul ouălor de Paște este un obicei păstrat din timpuri străvechi. Atât egiptenii cât și persii obișnuiau să încondeieze ouă la începutul primăverii. Era un ritual prin care sărbătoreau fertilitatea.

Astăzi, secole mai târziu, gospodinele continuă tradiția. Credincioşii respectă cu sfinţenie tradiţia vopsitului ouălor de Paşte, obicei care face trimitere la jerfa Mântuitorului de pe muntele Golgota.

Există două variante care corespund înroşirii ouălelor. Una spune că orice piatră era aruncată în Mântuitorul Iisus Hristos, în timp ce era pe Cruce, se transforma în ouă roşii. Alta spune că Fecioara Maria a mers la Hristos cu un coş cu ouă care s-au înroşit de la sângele Lui. “Sunt câteva elemente mai importante pentru Paște. Mielul, oul sunt desigur cele mai cunoscute. Mielul de Paște este un aliment, să spunem, recent la români. Tradiția face ca mielul de Paște să țină la români, în primul rând de Sfântul Gheorghe. Totuși, el are circa o sută de ani de vechime ca aliment de Paște, amintind despre jerfa Mântuitorului”, spune  Otilia Hedeșan, etnolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here