Parcul Central, inaugurat astăzi, după doi ani în care a fost închis! Cum arată acum?

Lucrările la Parcul Central au demarat în 2017, iar valoarea contractului a fost de 6,5 milioane de lei. 

Modernizarea parcului a constat în refacerea aleilor, a mobilierului urban, instalarea unui sistem de irigare, plantarea de arbori, arbuşti şi flori, refacerea gazonului din peluze:

-S-au amenajat 5.232 mp alei din pavele, 5.960 mp alei asfaltate şi 440 mp alei nou create cu pavele;
-S-au plantat: 4635 de arbori şi arbuşti, 1398 de plante perene, 280 de trandafiri, peste 20.000 flori anuale;
-S-au transplantat 302 arbori şi arbuşti;
-Au fost montate 8 pergole, la fiecare pergolă fiind plantată o altă specie de liane: glicină, clematis, trandafiri, iederă etc.
-S-au gazonat 56.200 mp suprafaţă de peluză;
-S-a instalat un sistem de irigare atât prin aspersiune cât şi prin picurare;
-S-a amenajat un pavilion pentru muzică
-Au fost amenajate 3 gradene: la frunza de Ginkgo biloba, la patio şi la intrarea dinspre Podul Maria;
-S-au montat 134 bănci, 56 de scaune şi 112 coșuri de gunoi
-A fost înlocuită conducta de apă potabilă ce traversa o parte din parc, s-a montat apometru;

Au fost amenajate următoarele puncte de interes:

1. Statuia lui A. Mocioni – Aranjamentul a fost schimbat, în locul exemplarelor de Buxus a fost plantat sub formă de gard viu Spiraea japonica Little Princess cu flori roz, cu înălțimea maximă de 25 cm, dublat de un şir de Lavandă şi trandafiri albi (crem).
2. Statuia lui Vicenţiu Babeş – În spatele gradenelor, în formă de potcoavă, au fost plantate exemplare de irişi, crini de vară şi yucca, ce acoperă o perioadă de 2 luni cu flori de culori şi parfumuri diferite. Statuia este înconjurată de un masiv de crăițe.
3. Aleea personalităţilor -La intrarea dinspre Catedrală în pavaj a fost montată stema Timişoarei, din mozaic. Au fost amenajate două rabate (la intrare şi spre statuia Ostaşului Român) cu trandafiri (galbeni şi portocalii) lavandă şi tisă aurie. Pentru crearea aspectului cromatic a fost aşternută spărtură de marmură albă. Au fost reabilitate fântânile arteziene şi dotate cu jocuri de lumini.
4. Patio (mica grădină spaniolă)-obiectiv nou- Imită o curte interioară de casă spaniolă. Au fost plantaţi crini de toamnă, hortensii, rododendroni, Skimmia japonica, un arţar japonez în centru şi lauri falşi (Prunus laurocerasus) cu picior. Aleea este amenajată cu plăci din piatră naturală. Pentru asigurarea unui pH acid pe timp îndelungat, s-a așternut un strat de scoarță de pin (naturală) printre rododendroni şi skimmia.
5. Arabescuri -De o parte şi de alta a statuii Ostaşului Român (perpendicular pe aleea personalităţilor) au fost amenajate arabescuri din flori ca cele de la Viena. Arabescurile sunt formate din Spiraea japonica Little Princess, formând un model de ie românească. Arabescurile principale sunt tivite pe trei laturi cu un aranjament din flori de diferite culori (mille fleur), schimbându-se în funcție de sezon. Colţurile sunt marcate cu exemplare de tisă, în arabescurile secundare s-au plantat rabare cu trandafiri de culoare albă. S-a creat un joc de forme şi culori cu ajutorul argilei, spărturii de marmură şi scoarţei de pin.
6. Pavilionul şi banca circulară– obiective noi-A fost amenajat un pavilion, unde fanfara ne va încânta cu acordurile ei şi o bancă montată în jurul unui tei, în apropierea pavilionului.
7. Frunza de Ginkgo biloba– obiectiv nou-În stângă intrării dinspre Podul Maria, în faţa celor două exemplare de Ginkgo biloba (un exemplar mascul şi unul femelă) a fost conturată ca un labirint o frunză de ginkgo. Labirintul este format din Lemn câinesc şi jocuri de spărtură de marmură şi scoarță de pin.
8. Zona pentru şahişti- Zona cu mese de şah a fost prelungită până la statuia lui Barbu Ştefănescu Delavrancea. Au fost montate un număr mai mare de mese de şah. S-a amenajat în pavaj o tablă de şah de dimensiuni mari, pentru piese de exterior.
9. Statuia lui Barbu Ştefănescu Delavrancea – Aranjamentul este format din Lemn câinesc în formă de stea, în exteriorul stelei fiind plantate begonii albe, iar în interior roşii, iar cele trei intrări sunt străjuite de trandafiri albi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here