Patrula de Reciclare ajută lugojenii să scape de deșeurile electrice

Agenții Patrulei de Reciclare de la Colegiul Național ”Coriolan Brediceanu”, Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște” și Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” vor lua cu asalt Lugojul sâmbătă, 26 noiembrie. Și asta, într-o amplă acțiune de informare despre colectarea responsabilă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Tinerii și profesorii voluntari din programul național de educație de mediu își propun să atragă atenția lugojenilor asupra unui pericol de care mulți oameni încă nu sunt conștienți: faptul că aparatele electrice vechi sau stricate pe care le păstrează în gospodării sau le aruncă ca gunoi menajer sunt toxice și contribuie la poluarea care ne afectează orașul.

”Locul deșeurilor electrice este numai la reciclare” va fi mesajul ecologic al agenților Patrulei. Cetățenii și firmele pot dovedi că l-au înțeles, trecând la fapte și debarasându-se corect și responsabil de deșeurile electrice pe care le dețin.

Județul Timiș este locul unde s-a lansat, în anul 2011, proiectul pilot a ceea ce a devenit unul din cele mai ample și longevive programe naționale de educație de mediu – Patrula de Reciclare. Deși este județul ”veteran” al programului, echipa timișeană încă se luptă să câștige un premiu național. La această ediție, cu sprijinul cetățenilor, instituțiilor și firmelor care vor preda și casa deșeuri electrice în beneficiul Patrulei locale, copiii și profesorii speră ca judelui lor să se claseze printre primele trei pe țară.

Lugojenii care dețin aparate electrice și electronice vechi, defecte sau inutile, pot scăpa de ele repede și gratuit, contribuind în plus, la cauza bună a Patrulei de Reciclare, astfel:

Pot aduce deșeurile la punctele de colectare amenajate la liceele menționate, sâmbătă, 26 noiembrie, între orele 10.00-15.00.

Pot suna la TelVerde 0800 444 800 (număr apelabil gratuit în orice rețea de telefonie) sau numărul cu tarif normal 0751 302 114 pentru a solicita preluarea gratuită deșeurilor electrice grele sau voluminoase direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare.

Pot comanda online pe www.patruladereciclare.ro/recicleaza/ preluarea de la domiciliu a deseurilor grele sau voluminoase

Fot folosi DEEECollect, aplicația pentru smartphone cu sistem de operare Android realizată de Patrula de Reciclare cu sprijinul Fundației Telekom România și lansată o dată cu ediția 2016-2017. Utilizatorii aplicației pot afla, cu doar câteva click-uri, care sunt punctele de colectare din apropierea lor, unde pot preda deșeuri electrice, și, de asemenea, pot chema serviciul de colectare să le preia aparatele mari de acasă sau de la birou. Tot prin DEEECollect, utilizatorii pot semnala deșeuri electrice abandonate, contribuind astfel la ecologizarea unor locuri amenințate de poluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here