Patrusute de medici discută la Timişoara despre tratamente moderne pentru probleme ginecologice

Spread the love

La Timișoara se desfășoară una dintre cele mai importante conferinţe medicale din ţară în domeniul chirurgiei ginecologice, medicinei fetale şi infertilităţii. Astfel, în perioada 27 – 29 mai, participă aproximativ 400 de medici din ţară şi străinătate.

Evenimentul are loc sub titlul „Concepte moderne în ginecologie, medicină fetală şi infertilitate” – ediţia a II-a. La eveniment sunt prezenți aproximativ 400 de doctori din România și din toată Europa. Acesta este singurul eveniment din ţară în cadrul căruia este abordată problema endometriozei, în cadrul căruia părintele medicinei fetale – prof. dr. Kypros Nicolaides va oferi informaţii de ultimă oră despre acest domeniu şi în care este discutată infertilitatea din perspectiva cercetărilor şi a celor mai recente studii şi tratamente. A avut loc și o sesiune de chirurgie live, unde s-a operat demonstrativ, au fost trei transmisii concomitente – s-a operat un cancer de sân, un cancer de col uterin și a avut loc o operație de chirurgie a endometriozei.

Conferința a fost organizată de Fundația Femhelp, reprezentată de dr. Voicu Simedrea – specializat în chirurgie ginecologică şi endometrioză. S-a vorbit și s-au aplicat tehnici noi în tratarea acestor afecțiuni. „Cred că este un foarte important schimb de experiență din Italia spre România. Astăzi fac operații de cancer endometriotic. Acum tehnica este foarte importantă pentru că atunci când îndepărtez un uter, în multe cazuri, apar infecții. Noua tehnologie permite reducerea acestor complicații. Pentru femeie complicațiile comportă riscul unei noi operații. Cred că e mai bine să promovăm această nouă tehnologie, pentru a îmbunătăți viața femeilor cu cancer”, a spus prof. Pietro Litta (Padova, IT) – specializat în chirurgie ginecologică şi endometrioză.

Endometrioza este o boală cu care multe femei se confruntă şi care, până nu demult, a fost ignorată. Endometrioza este o afecţiune ginecologică caracterizată prin prezenţa de ţesut endometrial funcţional în afara cavităţii uterine. Cu alte cuvinte, ţesutul care în mod normal căptuşeşte cavitatea uterină poate fi găsit, la anumite femei, în mod anormal, şi în alte locaţii situate extrauterin. Localizarea acestor ţesuturi ectopice poate să fie atât în zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinară, etc.), cât şi în locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plămân sau ţesut miocardic. „Am fost interesat de operațiile live. Este important ce putem face pentru pacienți, să dăm atenția necesară problemei și să îmbunătățim îngrijirea medicală. Am recunosuct un fel de inabilitate la pacientele cu endometrioză, iar în multe regiuni se fac legi pentru a ajuta aceste paciente care au această problemă”, a spus prof. Stefano Angioni (Cagliari, IT) – specializat în chirurgie ginecologică şi infertilitate. În România, endometrioza nu se decontează în totalitate de sistemul de stat.

Prof. Petre Brătilă este specializat în chirurgie ginecologică, cancer ginecologic şi infertilitate și a dezvoltat o nouă metodă prin care permite femeilor să aibă o sarcină, chiar dacă suferă de cancer de col uterin. „Pentru cancerul de col uterin incipient am adoptat o tehnică inventată de un român, care a stat ascunsă 40 de ani, până când a descoperit-o un profesor francez. Este vorba de o operație prin mijloace minim invazive, prin chirurgie vaginală. Femeile tinere care doresc să conceapă, dacă îndeplinesc anumite criterii, pot fi aduse în situația care nu le-ar mai da posibilitatea să conceapă. Există posibilitatea acestor intervenţii minim invazive care fac posibilă conceperea. În lume s-au făcut 1.000 de operații, 52 sunt făcute în România. Niciuna din cele 52 de femei, care au fost urmărite între un an și 11 ani, nu au avut semne de recidivă. S-au născut 9 copii, perfect normali”, a spus prof. Bratilă.

În ceea ce priveşte rolul conferinţei pentru tinerii medicii, organizatorii conferinţei şi medicii invitaţi susţin că acest tip de evenimente le stârnesc interesul pentru performanţă şi pentru specializarea în domenii specific. “Pentru a face performanţă şi pentru a rămâne în ţară, medicii tineri au nevoie de perspectivă profesională şi un set de valori care să le asigure recunoaşterea – ne confruntăm cu o criză morală în România, de un nivel de trai decent şi de condiţii de lucru decente”, a spus dr. Voicu Simedrea, unul dintre organizatorii conferinţei medicale.

Conferinţa „Concepte moderne în ginecologie, medicină fetală şi infertilitate” – ediţia a II-a este organizată de fundaţia FemHelp, ai cărei fondatori sunt medicii timişoreni Bogdan Mureşan, Florin Dorneanu şi Voicu Simedrea.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here