Peste șapte mii de obiecte pirotehnice confiscate de la tânăr din Buziaș

Aproape 7.600 de obiecte pirotehnice au fost descoperite de către polițiști într-un autovehicul condus de un tânăr de 25 de ani.

La data de 10 decembrie, în jurul orei 10.15, polițiștii orașului Buziaș au oprit pentru control, pe strada Principală, din oraș, un autoturism, condus de un tânăr de 25 de ani. În urma controlului autovehiculului, polițiștii au descoperit în portbagaj aproape 7.600 de obiecte pirotehnice deținute fără drept. Polițiștii au dispus ridicarea în vederea confiscării a întregii cantități de articole pirotehnice descoperită.

În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice conform Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a bărbatului.

Activitățile au fost desfășurate în cadrul acțiunii „Foc de Artificii”, desfășurată la nivel național, în perioada 15 noiembrie 2016 – 4 ianuarie 2017, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor de poliţie Bogdan Despescu.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.