Plătiți datoriile! Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie 2021. Această sărbătoare vine cu câteva tradiții și obiceiuri care trebuie respectate de credincioși.

Potrivit tradiției, este omologul Sfântului Gheorghe, fiind și patronul păstorilor și garantul soroacelor. Sărbătoarea Sfântului Dumitru reprezintă ultima dintre sărbătorile de toamnă, fiind și printre cele mai importante, după Sfânta Parascheva. A fost un martir creștin și un sfânt militar din secolul III. A trăit pe vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, în cetatea Tesalonic. Sfântul Dumitru a fost martirizat în anul 306 și este pomenit pe 26 octombrie atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică.

Această sărbătoarea marchează începutul iernii și vine cu câteva tradiții, obiceiuri și superstiții pentru credincioși. Conform credinței populare, se spune că ziua Sfântului Dumitru este cea în care căldura intră în pământ și vine frigul. Se spune că nu ai voie să folosești pieptenele în ziua de Sfântul Dumitru, altfel vei atrage necazuri și primejdii. În Bucovina se spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul viitor.

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, este interzis să speli, să coși sau să faci orice are legătură cu treburile casnice, inclusiv prepararea mâncării la cuptor. Tot în această zi se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă părul frumos. Cei care au datorii trebuie să le plătească până la Sfântul Dumitru ca să le meargă bine anul viitor.

Se spune că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau pericole. Este o zi a soroacelor pentru slujbe, împarte mâncare si se slobod sărindarele. Femeile trebuie să meargă la biserică și să dea de pomană celor trecuți în neființă.

De asemenea, femeile trebuie să le împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a se păstra sănătoşi tot anul. Se spune că focul alungă fiarele şi încălzește morţii. Țăranii aruncă un cărbune în grădină, după ce focul se stinge, pentru ca aceasta să primească puterea de a rodi.

Sfântul este considerat patronul tuturor păstorilor. Se spune că ziua de 26 octombrie este prima zi cu ger și se poate afla cum va fi iarna. Ciobanii își pun cojocul în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie se va așeza pe el.

Dacă se va așeza o oaie neagră, iarna va fi una blândă. Dacă, în schimb, se va așeza o oaie albă, atunci iarna va fi aspră și geroasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here